Inwonerspanel Lochem Spreekt bevraagd over erfgoed

0
Het tramhuisje in Gorssel is een aansprekend voorbeeld van gemeentelijk erfgoed (archieffoto)

LOCHEM/GORSSEL – Inwoners van de gemeente Lochem die lid zijn van het panel Lochem Spreekt krijgen binnenkort een uitnodiging om mee te doen aan een enquête over erfgoed. Deelnemers kunnen aangeven welk erfgoed ze kennen en welke volgens hun behouden moeten blijven. Ook komt aan de orde hoe erfgoed toegankelijk en beleefbaar gemaakt kan worden.

De online vragenlijst kan van woensdag 6 tot maandag 25 mei worden ingevuld. De uitkomsten worden door de gemeente bij het opstellen van de erfgoedvisie 2020-
2030. Deze vormt een van de bouwstenen voor de nieuwe Omgevingsvisie.

Waardenkaart

Vorig jaar kwam er al een cultuurhistorische waardenkaart. Die geeft een
overzicht van wat er aan erfgoed bewaard is gebleven. Erfgoed bestaat uit veel meer dan alleen monumenten De gemeente Lochem heeft een rijke geschiedenis en veel erfgoed.

Veel mensen kennen wel de monumentale gebouwen in de gemeente. Maar bij erfgoed moet je ook denken aan (cultuur)landschap, tradities en verhalen. Het verhaal over de Witte Wieven, het kenmerkende markenlandschap, de Zwiepse molen en de midwinterhoornblazers. Het hoort allemaal bij het gemeentelijk erfgoed.

Aanmelden

Iedereen vanaf 16 jaar die in de gemeente woont, werkt en/of onderneemt, kan meedoen aan Lochem Spreekt. Aanmelden kan via www.lochemspreekt.nl? Daarna volgt binnen enkele dagen een e-mail met een link naar het onderzoek. Elke deelnemer ontvangt gemiddeld vier keer per jaar een uitnodiging om meer te doen aan een nieuw thema. Dat is vrijblijvend. Het invullen kost elke keer tussen 5 en 10 minuten.

Deelnemers  ontvangen altijd als eerste de uitkomsten van het onderzoek per e-mail en horen dan ook wat de gemeente daarmee doet.