Intocht Sinterklaas Lochem met lampionoptocht

0
Sinterklaas en zijn gevolg legt ook dit jaar weer aan bij de Haalmansweg (eigen foto)

LOCHEM – Het twaalfde Staf en Mijterfestival staat voor de deur. Op zaterdag 18 en zondag 19 november is het weer zo ver. Een hoogtepunt is uiteraard de intocht van Sinterklaas en zijn pieten. Dat gebeurt op zaterdag rond 16.45 uur.

Schemer
De intocht belooft extra sfeervol te worden omdat het al begint te schemeren als de Sint voet aan wal zet. Dat leent zich voor een mooie lampiontocht naar de binnenstad. De daar aanwezige mensen zullen zich overigens wel afvragen waarom Huispiet en Juanito al zo vroeg in het centrum van Lochem zijn.

Stichting
Het Staf- en Mijterfestival staat dit jaar voor het eerst op eigen benen. Eerder werd een stichting opgericht die los van de Lochemse Ondernemersvereniging (LOV) opereert. Woordvoerder Tetske Rouweler zegt dat het dankzij de steun van sponsoren en door donaties is gelukt om een bijzonder programma neer te zetten.

Sinterklaashuis
In het Sinterklaashuis kunnen kinderen vanaf 15.00 uur op zaterdag hun schoen zetten.

Het stichtingsbestuur bij de oprichting: vlnr: Helene Schaap (penningmeester), Daan Siebelink, Derek van Altena (voorzitter), Anke Mekking, Tetske Rouweler, Dilly Temmink (secretaris).

Het huis aan de Kleine Markt is ook het verzamelpunt voor de intocht. Rond 16.15 uur gaan de kinderen met een lampion en voorafgegaan door muziekvereniging Advendo op pad naar het Twentekanaal, ter hoogte van de Haalmansweg. Praatjesmeneer Wally wacht samen met Amerigo iedereen op en zorgt voor gezelligheid. Vervolgens vertrekt de Sint met zijn gevolg en alle kinderen met hun lampions naar de Kleine Markt.

Welkom
Rond 17.45 uur zal Burgemeester Bastiaan van t Erve Sinterklaas verwelkomen op de Kleine Markt. Direct daarna staan er verschillende activiteiten op stapel, waaronder een kinderdisco. Ook is dit jaar een aantal Foodtrucks voor de kleine trek aanwezig.

Zondag
De volgende dag is er opnieuw van alles te beleven op de Kleine Markt die voor de gelegenheid wordt omgedoopt in Sinterklaasplein. Tussen 13.30 en 16.00 uur is er een doorlopend podiumprogramma met veel muziek. Het Jansstheater, Brinio en Kinderdweilorkest Kleintje Spult zorgen voor sfeer.

Foodtrucks
De Foodtrucks zijn er ook dan weer en terwijl de volwassenen genieten van een gaasje Glühwein of iets anders kunnen de kinderen deelnemen aan allerlei spelletjes, activiteiten en knutsel-workshops onder leiding van Scouting en Kunstfactor.

Stormbaan
Op de grote Markt wordt een enorme stormbaan opgesteld. Deze is aangeboden door het Kindercentrum, dat ook voor de begeleiding zorgt. Tot slot kunnen de kinderen hun gevulde schoentje ophalen in het Sinterklaashuis.

Vanaf 18 november tot en met 5 december is er een speciale ondernemersactie met diverse prijzen tijdens de ‘Sint inkoopweken’.

Glutenvrije Piet
Sinterklaas neemt ook een Glutenvrije Piet mee! En zoals Sint het zelf zegt: Sinterklaas is een feest voor iedereen. Maar voor veel kinderen is de aankomst van Sinterklaas niet altijd een leuk feest. Je kunt de pepernoten niet eten en highfiven met de Piet (kruimelgevaar!) doen sommige kinderen niet graag. Daarom neemt Sinterklaas dit jaar een Glutenvrije Piet mee. Via de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging
https://www.glutenvrij.nl/activiteitenkalender/glutenvrije_pieten/ downloaden kinderen een mooie kleurplaat die vervolgens aan de kleding of pietenmuts gehangen kan worden zodat zichtbaar is wie glutenvrij dient te eten.

Vrijwilligers
,,Enorm blij zijn wij als organisatie met iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage levert aan dit feestelijke weekend”, benadrukt Tetske Rouweler. ,,De ruim 40 vrijwilligers en sponsoren zijn we zeer dankbaar. Jumbo die al het snoepgoed verzorgd, Albert Heijn die al jaren zorgt voor de inwendige mens van de vele vrijwilligers en niet te vergeten Stageco, de beste podiumbouwer van Europa. Trouwe sponsor Hoftijzer voor alle prullenbakken en vele constructieve hand en spandiensten.”

Steun
,,Maar ook alle financiële bijdragen, zo fijn om te zien dat diverse fondsen en bedrijven ons willen steunen, echt fantastisch. Natuurlijk blijven we ook nog steeds op zoek naar Vrienden van de Staf en Mijterclub vanaf 10 euro ben je al lid en zorg ook jij dat deze fantastische traditie in stand blijft.”

Website: sinterklaaslochem.nl