Berkheimer fonteinbeeld op voorterrein Monuta Zutphenseweg

0
Zo zou het beeld van Willem Berkhemer er bij Monuta Kamperman uit kunnen zien (Fotomontage van de initiatiefgroep)

LOCHEM – Het markante fonteinbeeld van Willem Berkheimer, dat jarenlang het voorplein van de Rijks Scholen Gemeenschap (RSG) aan de dr. Cartier van Disselweg in Lochem sierde, krijgt weer een voor iedereen zichtbare plaats. Het beeld, dat nu op de Nieuwe Begraafsplaats staat, krijgt een plek op het voorterrein van Monuta Kamperman aan de Zutphenseweg. Voordat het zo ver is, moet nog wel zo’n 11.000 euro bij elkaar worden gebracht.

Het beeld met fontein kreeg na de sloop van de voormalige school een tijdelijke plek op de begraafplaats. Daar is het een baken voor iedere bezoeker. Maar een groepje Lochemers zette zich in om het kunstwerk weer een plek in de openbare ruimte te geven. Eerder werd onder meer al een enquête gehouden. Naast de nu gekozen plek waren de kruising van Nieuwstad en Barchemseweg en de huidige locatie op de begraafplaats in beeld.

Geld nodig

Uitvaartonderneming Monuta is akkoord met de plaatsing en de gemeente Lochem wil het beeld in bruikleen geven. Om het beeld weer een plek te geven in een bassin en het ook weer te laten werken als fontein is geld nodig. Het bedrag van zo’n 11 mille hopen de initiatiefnemers bijeen te brengen via subsidies, sponsoring, giften in natura en via crowdfunding.

De ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook en de initiatiefnemers zijn te bereiken via fonteinbeeld@gmail.com.