Informatieavond over visie herinrichting Berkel

0
De Berkel bij Beekvliet (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BORCULO – De Berkel tussen Borculo en Lochem gaat de komende jaren op de schop. Een breder winterbed en juist een smaller zomerbed moeten het onder meer gemakkelijker maken om water  langer vast te houden en te bergen. Ook komt er meer stromingsvariatie. Daardoor ontstaan ecologische ontwikkelingsmogelijkheden.

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft de afgelopen maanden een visie ontwikkeld met vertegenwoordigers uit het gebied. Deze visie beperkt zich niet alleen tot de Berkel maar raakt ook de gehele waterhuishouding in het gebied tussen Borculo en Lochem. Op donderdag 27 juni wordt bij de Melktap in Geesteren een informatieavond gehouden.

Waterberging

Aanpassing van de kades van de rivier zorgen er onder meer voor dat er ruimte ontstaat voor waterberging en een vertraagde afvoer op piekmomenten. Vorig jaar bleek dat de Achterhoek het zwaarst wordt getroffen in tijden van extreme droogte. Het vasthouden van water is daarom van belang.

Cascades

Gedacht wordt onder meer aan extra cascades die passeerbaar zijn voor zowel vis als kano’s en aan afstemming van het Berkelpeil op het oplopende maaiveld vanaf Lochem naar Borculo. Ook daardoor wordt meer water vastgehouden in het gebied.

Landbouw en recreatie

Naast waterdoelen is ook gekeken naar andere wensen en opgaven. Vanuit de
landbouw zijn er bijvoorbeeld wensen om de kavelstructuur te verbeteren. Ook zijn er wensen om de Berkel aantrekkelijker en ‘beleefbaarder’ te maken voor wandelaars en fietsers. Verder willen sportvissers, zompen- en kanovaarders de mogelijkheden die ze nu hebben zoveel mogelijk behouden.

Met de herinrichting van de Berkel en de zijwatergangen wordt tevens gezocht naar
mogelijkheden om natuur- en landschapswaarde te versterken, de biodiversiteit te vergroten en het water in droge tijden langer vast te houden.

Thematafels

De informatiebijeenkomst op 27 juni wordt in 2 rondes gehouden, vanaf 15.00 uur en 20.00 uur. De visie is geen uitgewerkt plan en input van betrokkenen is nodig. Na een korte inleiding van de opgaven, de visie en de procedure volgen gesprekken aan een aantal thematafels, zoals landbouw, klimaat, natuur en landschap en recreatie.

Aanmelding vooraf is niet nodig. De Melktap is te vinden aan de Nettelhorsterweg 21, vanaf Lochem vlakbij de afslag naar Borculo en Geesteren.