15 februari: Gelders Klimaatdebat in Zutphen

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

ZUTPHEN/EEFDE – Het Gelders Energie Akkoord organiseert op 15 februari het Gelders Klimaatdebat. De woordvoerders of lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen in maart worden gevraagd naar de koers van hun partij over het thema Klimaat.

Dit gebeurt tussen 16.00 en 18.00 uur in theater Hanzehof & Buitensociëteit in Zutphen. Gespreksleider is politiek journalist, presentator en schrijfster Clairy Polak. Cabaretière Sanne Wallis de Vries zorgt voor de warming-up (van het publiek, niet van de aarde).

Op 15 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen geho0uden. Het Gelderse klimaatdoel van 55 procent CO2-reductie in 2030 is een van de meest prangende politieke vragen. De politieke partijen hebben zo hun eigen standpunten over het opwekken van schone energie met zon en wind, gasloze warmte voor onze huizen, de elektrificatie van de industrie of oplossingen ‘achter de meter’ in afwachting van een krachtiger elektriciteitsnet.

Gelders Energieakkoord

Het debat wordt georganiseerd door het Gelders Energieakkoord (GEA), een netwerk van meer dan 200 Gelderse organisaties. Dit netwerk wordt ondersteund door de provincie Gelderland. Of het iets met de keuze voor Zutphen heeft te maken is niet bekend, maar daar speelt momenteel de kwestie van wel of geen windturbines. Die zijn gepland op bedrijventerrein De Mars en bij het Twentekanaal, onder de rook van Eefde. Energiecoöperatie LochemEnergie is een van de initiatiefnemers.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan online via www.geldersenergieakkoord.nl/klimaatdebat-2023. Gasten kunnen bij aanmelding ook alvast hun vraag of dilemma kenbaar maken.