Kenniscafé Lochem: Lezing Janna Coomans over hygiëne

0
Dr. Janna Coormans (foto: PR Bibliotheek Lochem(

LOCHEM – Is er een overeenkomst tussen wat we tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie beleefden en de Middeleeuwen toen (virus)ziekten soms wild en langdurig om zich heen grepen? Dat blijkt in sommige opzichten inderdaad het geval. Op donderdag 22 september vertelt Janna Coomans erover tijdens het Kenniscafé Lochem in de bibliotheek.

Het was sinds de beruchte Spaanse griep van vlak na de Eerste Wereldoorlog niet meer voorgekomen, dus niemand had nog actieve herinneringen aan tijden dat de nabijheid van anderen of groepsactiviteiten een gevaar vormden voor de gezondheid. In de media werd vaak gerefereerd aan de pest en de daarbij behorende ‘middeleeuwse’ quarantaineregels.

Spelregel

Overeenkomsten met de afgelopen ruim twee jaar zijn er inderdaad. De spelregel: beperkte beweging = beperkte verspreiding gold zowel vroeger als nu. Tegen het einde van de Middeleeuwen waren er overal in Europa steden waar een veelheid aan maatregelen gold om besmettelijke ziekten te voorkomen. Mensen die aan de pest leden wordt verplicht om zes weken in quarantaine te gaan in huis.

Verder veegde men de straat en werd het verboden om stinkende varkens buiten te laten rondlopen. Hygiënemaatregelen dus. Maar ook minder navolgbare regels, als het in de ban doen van gokken en vloeken, werden ingesteld.

Verleden en heden

Tijdens de lezing kijkt Janna Coomans naar een middeleeuwse stad, met de vraag: Zijn er inzichten in hoe men toen omging met publieke gezondheid en wat weten we daar nu eigenlijk van? Besproken wordt het nieuwste onderzoek rond dit thema, om vervolgens een brug naar het heden te slaan.

Dr. Janna Coomans is onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Ze is in 2018 cum laude gepromoveerd op een onderzoek naar publieke gezondheid in laatmiddeleeuwse Nederlandse steden, dat eind 2021 is uitkomen als boek met de titel Community, Urban Health and Environment in the Late Medieval Low Countries. Zij is een veel gevraagde gastspreker over onderwerpen gerelateerd aan hygiëne.

Informatie

Lees meer informatie op www.graafschapbibliotheken.nl. Klik op ‘activiteiten’ en ga naar de agenda.

Kenniscafé Lochem:

Thema: De link tussen hygiëne in 2022 en de middeleeuwen
Wanneer: donderdag 22 september 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bibliotheek Lochem
Kosten: € 7,50 (inclusief koffie/thee vooraf en drankje achteraf)
Online aanmelden: Klik HIER