Hoop Exel in strijd tegen slecht mobiel signaal

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

EXEL/LOCHEM – Exel strijdt al lang voor een beter mobiel signaal. Maandagavond bleek dat er mogelijk schot in de zaak zit. De Belangenvereniging Exel en Omstreken (BEO) is door tussenkomst van wethouder Bert Groot Wesseldijk in gesprek met KPN.

Het CDA, D66 en Meedenken met Lochem (MmL) kwamen met een motie waarin het college werd gevraagd om samen met de BEO een brief naar KPN te sturen. Volgens de wethouder is zo’n brief inmiddels wat overbodig geworden omdat er een veelbelovend contact is gelegd tussen KPN en oud-BEO-voorzitter Peter Noordanus. De laatste heeft volgens Groot Wesseldijk bovendien kennis van de techniek.

Zwak signaal
Het is al jaren een grote ergernis van bezitters van een smartphone in Exel. De ontvangst is beneden peil. Soms moet je om te bellen naar buiten lopen. En wat betreft data is het zwakke 2G-signaal vaak nog net goed om een mailtje binnen te halen, maar surfen op je telefoon is uitgesloten. Het probleem is dat het signaal in Exel van ver weg gelegen zenders in Laren of Lochem moet komen. Zogeheten repeaters (signaalversterkers) werken alleen als het basissignaal sterkt genoeg is.

De motie die maandagavond werd ingediend vroeg het college onder meer om bij KPN aan te dringen op maatregelen, waaronder desnoods een nieuwe zendmast. Wethouder Groot Wesseldijk wist inmiddels dat zo’n mast 2 ton kost en dat KPN dat bedrag nooit in het dunbevolkte buitengebied gaat steken. Ook al omdat er allerlei technische veranderingen op komst zijn, waaronder 5G verbindingen.

Herstructurering
Groot Wesseldijk meldde dat er volgend jaar een herstructurering komt waardoor Exel op verbetering mag hopen. Totdat het zo ver is kunnen mogelijk tussenoplossingen worden gevonden. Daar wordt nu dus over gepraat.

Het CDA trok de motie daarop in. Daar was mede-indiener D66 het overigens niet mee eens. Fractievoorzitter Hamp Harmsen vond dat er nog gewoon een brief naar KPN moet van zowel de gemeente als van de Belangenvereniging. ,,Zeuren helpt”, zo zei hij.