10e Mañana Mañana wordt de allerlaatste

0
Sfeerbeeld van Mañana Mañana van 2023 (archieffoto: LochemsNieuws)

LAREN – Op donderdag 13 juni gaat de 10e editie van Mañana Mañana van start op landgoed Oolde bij Laren. Vandaag (vrijdag 7 juni) werd bekend dat het festival volgend jaar geen vervolg krijgt. De organisatie spreekt van ‘een ongelofelijk moeilijk besluit’. De laatste editie moet een grand finale worden. “We willen niet uitgaan als een nachtkaars, maar als een knetterend kampvuur met al onze vrienden eromheen. Let’s go with a bang!”

“We willen eerlijk zijn naar alle dierbare en trouwe bezoekers die al maanden toeleven naar volgend weekend. Daarom kiezen we ervoor om bezoekers en andere betrokkenen op voorhand in te lichten over dit ongelofelijk moeilijke besluit. We gaan er een fantastisch afscheidsfeest van maken met een lach en een traan! Laten we feestend afscheid nemen van dit unieke ontdekfestival. En voor wie ons prachtige evenement nog nooit heeft meegemaakt, is dit de laatste kans”, zo laat organisator Feestfabriek/Alles Komt Goed weten.

Formule

Vorig jaar kondigde Ronnie Degen van de Feestfabriek aan dat het concept en de locatie van het festival geëvalueerd zou worden. Dat heeft kennelijk opgeleverd dat er in ieder geval nog één editie zou komen. Er is wel wat gesleuteld aan de formule. Zo komen er zes nieuwe podia en wordt het terrein anders ingedeeld. ‘Knusser’, volgens Feestfabriek. Ook werd het campingbeleid gewijzigd. Het is dit jaar toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen naar de camping. Tot nu toe moest alles worden aangeschaft in de eigen supermarkt op het terrein en dat stuitte op kritiek.

Degen liet op de laatste dag van het festival van vorig jaar weten dat er veel onkosten worden gemaakt en dat het bezoekersaantal daalde. Vorig jaar waren het er 24.000. Drieduizend minder dan het jaar daarvoor. Het recordaantal bezoekers staat op 30.000 en dat is ook het aantal dat nodig is om het festival rendabel te maken. Enkele duizenden bezoekers extra trekken was dus de opgave en dat is niet gelukt. Mañana Mañana heeft veel trouwe bezoekers maar groei blijft uit, zo laat de Feestfabriek weten op basis van de kaartverkoop tot nu toe.

Mooie finale

De organisatie laat weten dat de laatste editie een mooie finale moet worden. ‘Iedereen die een kaartje heeft gekocht of dat nog wil doen, krijgt het volledige aanbod en er wordt nergens op afgeschaald. We staan straks voor jullie klaar met vier dagen boordevol alternatieve muziek, zinnenprikkelend theater, heerlijk eten en dat alles in een prachtige, sprookjesachtige en groene omgeving’, zo luidt de mededeling. Iedereen die altijd nog eens naar Mañana Mañana had willen gaan, maar er nog nooit was, moet nu dus de kans grijpen.’

De organisatie schrijft in een bericht op de website: ‘De laatste editie Mañana Mañana: dat klinkt, zoals elk afscheid, een beetje verdrietig en dat is het ook. Maar we gaan er samen met alle bezoekers, artiesten en andere betrokkenen een geweldig feest van maken. Het was en is ons een waar genoegen om dit coole festival jaarlijks te mogen organiseren en we gaan feesten alsof het de laatste dag van ons leven is. Fiësta like there’s (letterlijk) no mañana, laten we dit tijdperk afsluiten met een gigantische knal!

Historie

Mañana Mañana begon in 2013 op landgoed Enghuizen bij Hummelo. In 2016 verkaste het festival naar een terrein bij Kasteel Vorden. De editie van 2020 viel uit door corona. In 2021 zou het voor het eerst in Laren worden gehouden, maar ook toen moest het door corona worden afgeblazen. In 2022 en 2023 was Huize Oolde wel het fraaie decor van Mañana Mañana.

De laatste editie wordt gehouden op 13, 14, 15 en 16 juni. Kaarten zijn verkrijgbaar via: mañanamañana.eu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here