Henry Dunant weg?

3
Zoek de verschillen... (foto's: LochemsNieuws)

LOCHEM – Bij de kruisingen met de Zutphenseweg en de Albert Hahnweg staan straatnaambordjes die aangeven dat men op de Henry Dunantweg is beland. Maar dat wordt even verderop, bij de aansluiting op de Rembrandtlaan feitelijk weer ontkend. Daar staat ‘Henry Dunant weg’. De eindredacteur van de gemeente moet bij de bestelling van dat bordje even sabbatical zijn geweest.

Door Henri Dunant Bruntink

Want ook op de regel onder de naam valt nog wel wat af te dingen. Zo wordt ‘nobelprijs’ onterecht zonder hoofdletter geschreven en ook aan het begin van de zin had wel een kapitaal gemogen. En tussen Rode Kruis en Nobelprijs was een punt of komma niet gek geweest. Iemand die niet beter weet zou immers kunnen denken dat Henry Dunant de oprichter was van de ‘Rode Kruis nobelprijs’.

Verhuizing

Een bewoner van de Henry Dunantweg wees LochemsNieuws op een gebeurtenis van dik 10 jaar geleden. In 2010 bleek dat de gemeente Lochem de straatnaam in de Basisregistratie Personen had opgeslagen als ‘Henri Dunantweg’. Terwijl op de straatnaambordjes toch echt ‘Henry’, dus met een ‘y’, stond. Toen de gemeente hierop werd gewezen, werd actie ondernomen. De naam werd gecorrigeerd en administratief werd dit opgelost door alle bewoners van de straat op 4 november 2011 allemaal tegelijk te laten verhuizen van de Henri Dunantweg naar de Henry Dunantweg.

Schrijfwijze

Het is trouwens ook best wel een lastig verhaal met Henri en Henry. Dunant werd in 1828 in Genève geboren als Jean Henri Dunant. Toen hij zich later onsterfelijk maakte door het internationale Rode Kruis op te richten werd zijn voornaam ‘verengelst’ tot Henry. Je zou dus kunnen stellen dat beide varianten van de voornaam juist zijn. Maar dan moet je wel consequent zijn.

Een oplettende lezer wees de redactie erop dat het geboortejaar van Dunant op beide bordjes fout is. Er staat 1929, maar het is dus 1928.

De genoemde bewoner veronderstelt dat de gemeente met het verwarrende bordje aan de Rembrandtlaan wraak heeft willen nemen op de haarklovers die de ‘y-kwestie’ aankaartten. Hij schrijft: ‘De bewoners van de HenrY Dunantweg denken er nu over hoe ze moeten reageren. De hooivorken worden van stal gehaald, er wordt ook gesproken over ‘pek en veren’.

Als dat maar goed afloopt…

Henri Dunant – Wikipedia

Jean Henri Dunant ( Genève, 8 mei 1828 – Heiden, 30 oktober 1910), in zijn latere leven in het Engels Henry Dunant genoemd, was een Zwitsers bankier, oprichter van het Rode Kruis, auteur van het boek Een herinnering aan Solferino en mede-auteur van het YMCA-handvest. Hij ontving de eerste Nobelprijs voor de Vrede in 1901.

3 REACTIES

  1. Ik heb een sterk vermoeden wat betreft de identiteit van die bewoner die LochemsNieuws hier op attendeerde.

    G Wolters
    Oud bewoner van Lochem

Comments are closed.