Heet: tropen- of turborooster op scholen in de regio

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

(dit bericht is gedeeltelijk afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
LOCHEM/ZUTPHEN – Zitten zweten in een klaslokaal. Niet alleen de scholier vindt dat niet leuk, ook de docent ziet het waarschijnlijk niet zitten. Bovendien is de hitte niet heel goed voor je concentratie. Daarom hanteren vrijwel alle middelbare scholen in de regio een tropen- of turborooster.

Turborooster

Het Staring College in Lochem laat geen lessen uitvallen, maar past de tijden aan. ,,Wij draaien een turborooster. Alle lessen van 50 minuten zijn ingekort tot 40 minuten”, vertelt een medewerker. ,,Dat hanteren we vooralsnog tot en met woensdag.” Door het turborooster zijn de leerlingen eerder vrij.

,,Vandaag is het tropenrooster ingegaan”,vertelt een medewerker van Het Stedelijk in Zutphen uit. ,,Tot één uur hebben de leerlingen les. We hanteren het tropenrooster de rest van de week, tenzij het weer omslaat.”

‘s Middags vrij

Ook de Vrije School in Zutphen heeft een aangepast rooster. ,,Na de grote pauze zijn de leerlingen vrij. Het Sint Jansfeest gaat maandagmiddag wel door. De komende dagen zijn ze ‘s middags wel vrij”, aldus de receptioniste.

Het Baudartius College hanteert bewust géén tropenrooster.,,Alle scholieren hebben deze week toetsweek. Daarom zijn ze al weinig op school, en ze maken maximaal twee toetsen op een dag. Een aangepast rooster is dus niet nodig.” Het Isendoorn College in Warnsveld zegt eveneens nog geen aangepast rooster te hebben.

Basisscholen

Op de basisscholen worden veelal geen tropenroosters ingevoerd. Mede omdat het voor ouders vaak lastig kan zijn. Wel kunnen er andere maatregelen genomen worden, zo meldt scholenkoepel Stichting Archipel in Zutphene. ,,We zetten geen algemeen tropenroosters in. Door de directie van elke afzonderlijke school wordt gekeken wat er nodig is. Op sommige scholen is het warmer dan op andere scholen. Dat verschilt per gebouw.”

De komende dagen blijft het volgens de voorspellingen nog erg heet. Dat er een officiële hittegolf komt is vrijwel met zekerheid te zeggen. De temperaturen zakken de komende dagen niet, en blijven ruim boven de dertig graden.

Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Hitteplan ingesteld. Dit betekent dat extra aandacht wordt gevraagd voor kwetsbare mensen en groepen. Het Hitteplan geldt vooralsnog voor het midden, zuiden en oosten van Nederland.

Voor iedereen geldt dat rekening moet worden gehouden met de hoge zonkracht. De huid kan daardoor snel verbranden. Insmeren en niet te lang in de zon is het advies.

Warme nachten

Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  kan het vanaf vandaag (dinsdag) meer dan 30 graden worden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Extra aandacht

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

•    Drink voldoende;
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op;
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Over het hitteplan

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vindt u op de website over zonkracht.

Tips, advies of vragen

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.