Home Regio Harfsen Harfens motocross-ikoon Rikus Lubbers (74) overleden

Harfens motocross-ikoon Rikus Lubbers (74) overleden

0
Rikus Lubbers op een foto die zijn nabestaanden op de rouwkaart lieten afdrukken.

HARFSEN/LOCHEM – Motocross-ikoon Rikus Lubbers uit Harfsen is afgelopen maandag overleden. De in Lochem opgegroeide Lubbers gold als een pionier van de zijspancross in Nederland. In 1971 werd hij, met bakkenist Joop Brouwer, de allereerste Europees Kampioen Zijspancross. Een jaar later werd hij tweede op het EK, toen samen met Bart Notten uit Hengelo (G).

Rikus Lubbers raakte al jong in de ban van de motorcross. Hij begon in de jaren ’60 als solocrosser, maar werd gegrepen door de machtige zijspanmachines, wat op dat moment nog maar een hele kleine sport was. Na de genoemde successen op de EK’s volgde in 1973 een Nederlands Kampioenschap, eveneens met Notten in de bak.

Parijs-Daker

Hij stopte in 1977 met de zijspancross maar begin jaren ’80 deed twee keer mee aan Parijs-Dakar. In 1982 en 1983 maakten forse crashes een voortijdig einde aan het avontuur in de woestijn. In 1982 brak hij een pols, waarna hij nog 20 kilometer doorreed, zo blijkt uit het audiofragment hieronder.

Weer drie jaar later deed hij nogmaals mee aan de monstertocht maar nu in een vrachtwagen, samen met Lochemer Hans Polsvoort en Arthus Baron van Dedem uit Olst. Door pech haalden ze ook toen de finish niet.

Woonwinkel

Rikus Lubbers en zijn vrouw Joke werden in Harfsen verder heel bekend van hun woonwinkel. De motorsport is ook nog altijd volop aanwezig in de familie. Zoon Wim Lubbers werd er ook door gegrepen. Hij beklom zelf de crossmotor en is tegenwoordig voorzitter van de Harfsense motor- en autosportclub Hamac en actief in de Stichting Motorsport Harfsen dat de grotere evenementen organiseert.

Rikus Lubbers is 74 jaar geworden. Komende zaterdag wordt, mede vanwege de coronamaatregelen, in besloten kring afscheid van hem genomen.

Lees HIER een lang verhaal over Rikus Lubbers van zo’n negen jaar geleden, geschreven door motorsportjournalist en eveneens Lochemer Derk Jan Wolsink die zelf in 2016 op 58-jarige leeftijd overleed.

Hieronder een geluidsfragment uit 1982 waarin Rikus Lubbers een verslaggever Bert Oosterhuis vertelt hoe hij met een gebroken pols moest opgeven tijdes Parijs-Dakar van dat jaar. Oosterhuis verongelukte niet veel later tijdens diezelfde editie van de race. Het fragment is op Soundcloud geplaatst door zijn zoon Karel Oosterhuis.

Karel Oosterhuis · Rikus lubbers aan het woord, brak rechter pols