Grote zorgen over bomenkap Gelderland

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

(dit is een bericht van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
LOCHEM/ARNHEM – De Statenfracties van GroenLinks en SP maken zich zorgen over de toename van de kap van bomen in Gelderland. De fracties willen van Gedeputeerde Staten weten wat de provincie kan doen om de grootschalige kap van bomen beter in kaart te brengen en tegen te gaan.

CO²
Bomen spelen een belangrijke rol in het filteren van fijnstof uit de lucht en de opvang van CO². Daarnaast zijn bomen cruciaal voor een gezond bodem en voor het leven van insecten en dieren op het land en in de lucht. Soms is de kap van bomen terecht, maar vaak is de kap van bomen discutabel, zo vinden SP en GroenLinks.

Geld
Grondbezitters en terreinbeheersorganisaties kunnen geld verdienen met de verkoop van het hout en snoeiafval. Ook hebben gemeenten flink bezuinigd op groenonderhoud, waardoor bomen sneller sneuvelen. 

Economisme
Volgens Paul Hofman-Fransen (GroenLinks) is er sprake van ‘economisme’: ,,Door een combinatie van bezuinigingen en een groeiende vraag naar hout, met name om te verbranden voor energie, is er een perverse prikkel ontstaan om bij beheer veel hout te oogsten. Maar beheer hoort er te zijn om bomen in stand te houden. Niet om ze te kappen of kaal te snoeien.”

Regie
Ook Astrid Vollebregt-de Groot (SP) maakt zich zorgen en vindt dat de provincie de regie moet nemen. ,,De voorbeelden stapelen zich op. Gelukkig zijn er burgers die zich bekommeren om de bomen. Maar die kunnen niet voorkomen dat er vele duizenden bomen sneuvelen. De provincie moet actie ondernemen.”