Graafschapterrein op de schop; Veel tijdelijke parkeermaatregelen

0
Kaart met tijdelijke en permanente parkeerplekken (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – Maandag beginnen de voorbereidingen voor de grootscheepse aanpak van het Graafschapterrein. Omdat er ook (nog) wordt gewerkt op de Markt en op het voormalige gasfabriekterrein aan de Julianaweg, staan de parkeermogelijkheden in en om het centrum stevig onder druk. Door een aantal tijdelijke maatregelen hoopt de gemeente de pijn te verlichten. 

Intussen zijn ondernemers in de binnenstad in actie gekomen tegen de parkeersituatie van dit moment. Daarover meer onderaan dit bericht…

Aan de Mauritsweg en aan de Julianaweg zijn tijdelijke (extra) parkeerplaatsen gecreëerd. Verder worden kort- en langparkeerders van elkaar gescheiden. Het Graafschapterrein en ook het parkeerterrein bij de huidige Lidl worden in gedeelten aangepakt waardoor er altijd wel parkeerruimte beschikbaar blijft. Daar moeten mensen die hun boodschappen doen voorlopig wel een parkeerschijf gebruiken.

2 uur parkeren

Net als in de rest van de blauwe zone in en om het centrum kan dan 2 uur worden geparkeerd, op maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Voor langparkeerders, waaronder omwonenden en medewerkers van de supermarkten gaan andere oplossingen gelden.

Zo krijgen de bewoners van de appartementen boven de Jumbo en in complex Beijers een brief in de bus waarin ze worden uitgenodigd om een tijdelijke ontheffing aan te vragen voor parkeren langs gracht aan de Oosterbleek. Dat valt binnen de blauwe zone maar met ontheffing mag hier langer worden geparkeerd.

Reudinkterrein

Medewerkers van de supermarkten en van de aannemers die op het Graafschapterrein aan het gaan kunnen parkeren op het terrein van Reudink, aan de Graaf Ottoweg. Ook dit moet voor ontlasting van het Graafschapterrein zorgen.

Langparkeerders die in de binnenstad moeten zijn kunnen terecht op de al genoemde extra parkeerplaatsen op het voormalige BIM-terrein – naast de fietsenwinkel – en op de Mauritsweg. Op die laatste locatie zijn 33 extra parkeerplaatsen gerealiseerd.

Gemeentehuis

Tenslotte is het op woensdag, vrijdag en zaterdag toegestaan om langer dan twee uur te parkeren bij het gemeentehuis. Via een voetgangersbrug over de Berkel is de binnenstad van daaruit snel bereikbaar. Voor medewerkers van de gemeente wordt elders aan de Hanzeweg tijdelijke parkeerruimte gecreëerd voor momenten waarop dit nodig is.

De maatregelen worden gecommuniceerd via brieven aan betrokken bewoners, via de pers en via een flyer voor bezoekers die bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl en op diverse plekken in het centrum komen te liggen. De flyer is hieronder te bekijken. Hierop ontbreken overigens de parkeerplaatsen langs onze meer de Zuiderwal en de Noorderwal.

In juni gereed

De werkzaamheden aan het Graafschapterrein zijn naar verwachting medio juni afgerond. Dan wordt parkeren daar gewoon weer vrij. Er zullen dan meer parkeerplaatsen zijn en meer groen.

Wethouder Eric-Jan de Haan: “Er gebeurt veel op dit moment, bouwwerkzaamheden op de markt en aan de Julianaweg, de uitbreiding van Albert Heijn en dan nu ook de vernieuwing van het Graafschapterrein. Ook hier geldt: ‘het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt’. Ik hoop echt dat we het ongemak zo veel mogelijk kunnen beperken en dat onze inwoners straks blij zijn met het resultaat.”

Kijk voor meer informatie op www.lochem.nl/binnenstadlochem

Ondernemers in actie

In het persbericht van de gemeente is sprake van nauwe samenwerking met ondernemers, inwoners en organisaties. Wat er mis ging in de communicatie is onduidelijk, maar juist nu heeft de voorzitter van de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) een oproep aan de leden gedaan om personeelsleden te verzoeken om op het parkeerterrein van het gemeentehuis te parkeren.

In het bericht is sprake van dingen die fout gaan en gesprekken met de gemeente die niet tot oplossingen hebben geleid. De LOV spreekt van een signaal aan de gemeente en verwacht dat bij het gemeentehuis een tekort aan parkeerruimte ontstaat als daar massaal geparkeerd wordt. Daar was vrijdag nog geen sprake van, zo liet een woordvoerder van de gemeente weten.

(bron: gemeente Lochem)