Gorsselse Rus Dmitri K. veroordeeld voor overtreding sanctieregels

0
Foto ter illustratie (bron: Freepik.com)

GORSSEL – Dmitri K. uit Gorssel is veroordeeld tot 18 maanden cel voor de levering van microchips en drones naar Rusland. Hij overtrad daarmee de aan Rusland opgelegde sanctieregels, in verband met de oorlog in Oekraïne. Ook moeten hij of zijn bedrijf 200.000 euro boete betalen. De rechtbank rekent K. zwaar aan dat hij met zijn handel de aanvalsoorlog van Poetin steunde. Of de straf ten uitvoer kan worden gebracht is twijfelachtig, want K. verblijft vermoedelijk al sinds februari in Rusland.

Via vervalste documenten en duistere omwegen, zoals via de Malediven, werden elektronische componenten voor oorlogstuig naar Rusland geleverd. De rechtbank noemt K. ‘een essentiële schakel in de omzeilingsroute’, waarbij omzeiling op de sancties slaat. De straf viel overigens fors lager uit dan de eis van het OM: drie jaar cel en 350.000 euro boete.

Woning

Er zijn aanwijzingen dat de Gorsselse woning van K. en zijn gezin regelmatig als tussenstation diende voor goederen die voor Rusland waren bestemd. K. handelde overigens ook al voor de oorlog in elektronica, maar in 2022 werden naam en aard van zijn bedrijf plotseling veranderd. Vanaf dat moment stond het te boek als handel in kantoorartikelen en consumentenproducten.

Het was uiteindelijk de bank die melding maakte van verdachte betalingen uit Rusland. K. werd in september vorig jaar opgepakt. Na tweeënhalve maand voorarrest kwam hij op vrij voeten in afwachten van het proces. Toen dit in mei van dit jaar diende bleek hij met de noorderzon vertrokken. Naar Rusland, zo is het sterke vermoeden. Meer hierover in een eerder artikel, dat hieronder is toegevoegd.

(Oud-)Gorsselnaar Dmitri K. lijkt voorgoed gevlucht naar Rusland