Spoedeisende hulp Gelre in avond en nacht ‘spoedplein’

1
Gelre ziekenhuis Zutphen (bron: Gelre)

ZUTPHEN/LOCHEM – Met ingang van 1 november verandert de spoedeisende hulp (SEH) van het Gelre ziekenhuis in Zutphen tussen 21.00 en 08.00 uur in een ‘spoedplein’. Dit is een samenvoeging van de huisartsenpost en de afdeling SEH van Gelre. De grootste verandering is dat ambulances in de late avond en nacht niet meer naar Zutphen, maar naar Apeldoorn rijden. Opname op verpleegafdelingen in Zutphen is dan niet meer mogelijk.

Het fenomeen spoedplein is niet nieuw. Ook andere ziekenhuizen in het land werken ermee. Voor patiënten is er dan nog 1 ingang en 1 balie. Beide voorzieningen zitten al onder hetzelfde dak, dus fysieke verandert er weinig. De huisartsen, die de binnenkomende patiënten als eerste zien, kunnen snel schakelen met een medisch specialist of spoedarts, zo luidt de uitleg van het ziekenhuis die is gedeeld via de website en sociale media. Overdag blijft de SEH in Zutphen operationeel, maar wie daar binnenkomt en acuut geopereerd blijkt te moeten worden, wordt alsnog naar Apeldoorn gebracht. De operatiekamers voor spoedeisende ingrepen in Zutphen worden gesloten.

Behandeling

De meeste patiënten die zich melden bij de SEH hoeven niet worden opgenomen. Hulp die wel zorg nodig hebben blijft bij het spoedplein beschikbaar. Te denken valt aan het hechten van wonden, het aanleggen van gips of het maken van hart-longfoto’s bij ademhalingsklachten. Als bij dat laatste blijkt dat er sprake is van bijvoorbeeld een grote longembolie, dan zijn er bij het spoedplein twee intensive care-bedden beschikbaar, inclusief gespecialiseerde verpleegkundigen.

Voor de intensivist betekent de verandering dat hij vaker zal meekijken bij patiënten die hij normaal niet zou zien op de SEH. Ook de verpleegkundigen krijgen een breder takenpakket.

Veranderingen

De start van het spoedplein maakt deel uit van een groter veranderingstraject voor de ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Dat leidt deels tot onbegrip en protest, zoals na de sluiting van afdeling verloskunde in Zutphen. Of het die protesten – ook van medewerkers en gemeentebesturen – waren is niet zeker maar het tempo van de veranderingen lijkt lager te liggen. De aangekondigde scheiding van hoog-complexe (Apeldoorn) en laag-complexe, planbare zorg (Zutphen) wordt niet nog dit jaar gerealiseerd, zoals aanvankelijk het plan was.

1 REACTIE

Comments are closed.