‘Gorssel wil wel degelijk een zorgcoördinator’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

GORSSEL/LOCHEM – Het CDA stelde maandag vragen over het feit dat de dorpsraad Gorssel helemaal niet wist dat het graag een zorgcoördinator voor het dorp wilde, zoals door het college werd uitgedragen. Dat stond immers in de krant. Klopt niet, aldus wethouder Henk van Zeijts. De krant sprak met een lid van de werkgroep zorg & welzijn van de dorpsraad die iets had gemist.

lees HIER een eerder bericht over dit onderwerp…

Er was wel degelijk gesproken met de werkgroep en er was wel degelijk sprake van enthousiasme over het fenomeen zorgcoördinator. En dat krant schreef dat er sprake is van een bezuiniging is volgens Van Zeijts ook al niet correct. ,,Het is in financiële zin juist erg onzeker voor de gemeente”, zei hij.

Revenuen

In een toelichting buiten de vergadering lichtte hij dit nader toe. De gemeente investeert in een zorgcoördinator maar de revenuen zijn voor anderen, zoals zorgorganisaties en verzekeraars. Een zorgcoördinator kan ervoor zorgen dan mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat kost de gemeente vaak geld in de vorm huishoudelijk hulp of andere Wmo-voorzieningen.

Financiering

Het CDA stelde verder vragen over de financiering van vier zorgcoördinatoren, waarvan die in Almen al met succes actief is. Het gaat om 25.000 euro per kern. De dorpsraden worden geacht de helft daarvan lokaal te financieren. De gemeente denkt dat dit onder andere kan door subsidie van de provincie, uit het potje dat ‘De Leefbaarheidsalliantie’ heet. Dat potje blijkt echter leeg, zo ontdekte het CDA.

Subsidie 2020

Wethouder Van Zeijts zei dat het subsidieplafond voor 2019 inderdaad is bereikt. De verwachting is echter dat er begin 2020 weer geld beschikbaar is om de leefbaarheid in kleine kernen te bevorderen. De gemeente wil verder aankloppen bij Zilveren Kruis voor een bijdrage. Het werk van een zorgcoördinator levert al snel besparingen op voor zorgverzekeraars.

Naast Almen en Gorssel krijgen ook Barchem en Harfsen een zorgcoördinator als de financiering rond komt.