Gemeenteraad: ‘Maximaal 60km op N348 Eefde-Gorssel’

0
De N348 bij Eefde, ter hoogte van de kruising met de Scheuterdijk (links) en de Jodendijk (rechts)

LOCHEM – De Lochemse gemeenteraad vindt unaniem dat de N348 tussen Eefde en Gorssel een 60-kilometerweg moet worden. Daar gaat de gemeente niet over, maar via een motie wordt het college van B&W opgedragen om met Arnhem te gaan praten en de mening van raad onder de aandacht te brengen.

Hoewel de motie van PvdA, MmL, CDA, GB, GL en D66 ook werd gesteund door de VVD, is die laatste partij eigenlijk geen voorstander van snelheidsverlaging. Fractieleider Erik Haverkort zei dat de VVD liever niet meewerkt aan dingen die mobiliteit verminderen. Maar omdat het voor de veiligheid kennelijk niet anders kan, stemde de partij toch voor de motie.

Schamen

Haverkort zei dat politici en bestuurders zich eigenlijk de ogen uit de kop moeten schamen omdat al 11 jaar wordt gepraat over andere maatregelen om de veiligheid te vergroten, zoals het verbeteren van gevaarlijke kruisingen en oversteekplaatsen. ,,We stemmen dus voor deze motie, maar we gaan er bij onze eigen gedeputeerde op aandringen om nu als de sodemieter werk te maken van verbeteringen van de kruisingen van de N348, zoals die met de Scheuterdijk en Jodendijk.

Steun

Het college van B&W zei bij monde van wethouder Eric-Jan de Haan de motie te beschouwen als steun voor de al ingezette route. B&W hebben in een brief aan omwonenden al aangegeven dat het bij de provincie gaat aandringen op de snelheidsverlaging.

Proef

Diezelfde provincie hield tussen september 2018 en april van dit jaar al een proef met 60-kilometer als maximum. De reacties waren na afloop overwegend positief. Het aantal inhaalbewegingen ging omlaag en omwonenden en fietsers gaven aan de lagere snelheid als veiliger te ervaren. De provincie oordeelde echter dat de lagere snelheid niet bewezen veiliger is en is dus niet van plan de proef om te zetten in een permanente situatie.

Lees HIER een eerder bericht over dit onderwerp…