Raad accepteert uitleg college over schending ‘geheimen’

0
Afbeelding ter illustratie (bron: pixabay,com)

LOCHEM – De gemeenteraad accepteerde maandagavond de excuses en de uitleg van het college van B&W inzake de vergissing waardoor informatie naar buiten kwam waar nog een geheimhoudingsplicht op ruste. Nadat die plicht (unaniem) was opgeheven kon er vrijuit worden gepraat over hoe het kon gebeuren.

lees HIER, HIER en HIER eerdere berichten over dit onderwerp…

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve herhaalde de eerder al schriftelijk betuigde spijt nog eens. ,,We moeten ons de volgende keer goed achter de oren krabben als we snel antwoord willen geven op vragen van de raad”, zo zei hij. Hij kondigde aan er voortaan minstens eens per jaar een controle moet plaatsvinden op geheimhoudingen. Dan kan worden bekeken of het nog zinvol is om zaken langer onder de pet te houden.

Appeltje schillen

Jos Israel (PvdA) had nog wel een appeltje te schillen met het college. Hij wilde weten of de B&W het gebeurde voldoende hebben geanalyseerd en of ‘het lek al boven is’. Van ‘t Erve antwoordde dat de fout veel indruk heeft gemaakt en dat iedereen er erg scherp op is dat het niet weer gebeurt. Maar hij zei ook dat er nooit garantie kan worden gegeven op het nooit iet meer maken van fouten.

Juiste stap

Israel zei overigens blij te zijn dat aangifte is gedaan van de schending en dat ook de Commissaris van Koning op de hoogte is gesteld. ,,Aangifte was de enig juiste stap”, aldus de PvdA-voorman.

Klaar

Zijn collega Erik Haverkort van de VVD verweet de PvdA dat ze ‘het groot maken’. Het was de VVD die de zaak via schriftelijke vragen aan het rollen bracht. Haverkort: ,,Wij zijn tevreden na de zelfreflectie en de excuses. Het is klaar.” GemeenteBelangen en GroenLinks spraken hun vertrouwen in het college uit. ,,Er is een verschil tussen intentioneel en per ongeluk geheime informatie naar buiten brengen”, aldus Linda Sanders van GL.

Achtergrond

Omdat het om oudere cijfers en locaties ging, is het belang van de gemeente bij de realisatie van een nieuwe brandweerkazerne in Almen niet geschaad. De geheimhouding werd in 2017 door de raad ingesteld om te voorkomen dat speculanten de prijs van grond van beoogde locaties zouden opstuwen of dat aannemers voorkennis verkregen over het beschikbare budget.