Goorseweg en Havenstraat krijgen facelift

0
Het plangebied Goorseweg-Havenstraat in beeld (bron: lochem.nl)

LOCHEM – Het vorige week door de gemeenteraad vastgesteld visiedocument oor de omgeving van Goorseweg en Havenstraat legt het accent op de oostelijke poortfunctie van de Goorseweg. Die weg krijgt een andere functie als de rondweg en een nieuwe brug over het kanaal de komende jaren wordt gerealiseerd. De Kanaalstraat wordt aan openbaarheid onttrokken en wordt overgedragen aan FrieslandCampina.

Wethouder Eric-Jan de Haan van economische zaken geeft aan: “De Goorseweg is voor ons erg belangrijk. Het vormt de poort van Lochem en is dus een belangrijke blikvanger. We luisteren ook goed naar de wensen van de daar gevestigde bedrijven. De visie en de uitvoeringsagenda geven dit handen en voeten.”

Brede kijk

In de visie is ook aandacht voor projecten en ontwikkelingen in de omgeving van de Goorseweg en Havenstraat. Zoals de herinrichting van de Stationsomgeving, de bouwplannen voor Kop van Oost en Berkeloevers. En er wordt gekeken naar mogelijkheden van de passantenhaven.

Wethouder Bert Groot Wesseldijk van ruimtelijke ontwikkeling: “Bij al deze projecten heeft de gemeente een regierol. Denk aan de inrichting van de openbare ruimte, verkeersveiligheid en het stimuleren van economische ontwikkeling. Daarom is deze visie zo belangrijk. We kijken niet alleen naar de revitalisering van de Goorseweg en Havenstraat. Maar ook naar de ruimtelijke kwalitatieve verbinding met de omringende gebieden.”

Opgaven

Er worden een aantal opgaves genoemd die als leidraad dienen:
– Het belang van mooie, veilige fiets- en wandelroutes
– Het willen versterken van de havenfaciliteiten
– Het willen behouden van kenmerkelijke groen- en laanstructuren
– De wens hoogwaardige ruimtelijke overgangen van gebied naar gebied te realiseren

Hek om zuivelfabriek

Vrij ingrijpend is verder de opgave van FrieslandCampina. Dit bedrijf moet het bedrijfsterrein afsluiten met een hek. Dit heeft te maken met voedselveiligheid en is om te voorkomen dat kwaadwillenden kunnen binnendringen om die veiligheid in gevaar te brengen. De Kanaalstraat loopt over het terrein van de zuivelgigant en wordt aan de openbaarheid onttrokken. In de praktijk wordt deze straat al bijna niet meer door ander dan bedrijfsverkeer gebruikt.

Eenrichting

Het hek om FrieslandCampina maakt de Havenstraat, dat achter Wila en het zuivelbedrijf parallel aan het Twentekanaal loopt, smaller. Daar komt eenrichtingsverkeer. Inrijden kan dat vanaf de Goorseweg, naast Wila, en uitrijden richting de Stationsweg. De vrachtwagens van FrieslandCampina kunnen via het eigen terrein naar de Goorseweg. Er moet ook nog een oplossing worden gevonden voor parkeren van werknemers en bezoekers van het zuivelbedrijf. Dit gebeurt nu op het voormalige terrein van Streek. Daar wordt de rondweg aangelegd.

Uitvoering

De uitvoering van alle onderdelen geschied in delen, waarbij het accent ligt op dit en volgend jaar. Afzonderlijke projecten worden apart voorgelegd aan gemeenteraad.

De visie, met uitvoeringsprogramma, zijn HIER te bekijken (pdf op website van de gemeente Lochem).