Goede ventilatie scholen in gemeente kost 7 ton

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Het ventileren van gebouwen, waaronder scholen, is actueel. Goede ventilatie kan, naast het brengen van gezonde lucht, de verspreiding van het coronavirus tegengaan. De fractie van Gemeentebelangen stelde er maandagavond vragen over aan wethouder Henk van Zeijts.

Uit de antwoorden blijkt onder meer dat alleen het Staring College en de Garve in Lochem en Villa 60 in Eefde een goed mechanisch ventilatiesysteem hebben. De rest van de scholen moet het nog doen met roosters en ramen. Een update op korte termijn zou 700.000 euro kosten.

Geen acuut probleem

Van Zeijts zei dat er geen acuut probleem is. De scholen voldoen aan het bouwbesluit als het gaat om ventilatie. Aan oudere gebouwen worden andere eisen gesteld dan aan nieuwe. Dit houdt, simpel gezegd, in dat ventilatie in veel scholen nog echt ‘handwerk’ is. Roosters en ramen openen en sluiten dus. In de komende koudere periode ligt het voor de hand dat de ramen vaker gesloten blijven en dat het CO2-gehalte in de school(lokalen) hoger wordt.

Langjarig onderhoudsplan

De updates of vervanging van de ventilatiesystemen van schoolgebouwen maakt deel uit van het huisvestings- en onderhoudsplan voor alle scholen in de gemeente. Dat is een plan dat zich over meerdere decennia uitstrekt. De rijksoverheid heeft nu een noodregeling beschikbaar van 360 miljoen euro. Dit moet ervoor zorgen dat de ventilatie binnen drie jaar op veel plekken verbeterd wordt. De wethouder gaat met de scholen in gesprek om duidelijk te krijgen welke gebouwen voor deze regeling in aanmerking komen, zodat de ventilatie versneld kan worden verbeterd.

50 á 60 lokalen

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt automatisch voor het tijdig afvoeren van CO2 en het inlaten van frisse lucht. In Lochem gaat het in totaal om 50 tot 60 lokalen waar geen mechanisch systeem aanwezig is.