College: ‘Geen algemene regeling gratis mondkapjes minima’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het Lochemse college van B&W gaat niet actief gratis mondkapjes verstrekken aan mensen met een laag inkomen. Maar wie financiële problemen krijgt door de aanschaf van de gezichtsbescherming kan zich melden. “Dan vinden we een oplossing”, aldus wethouder Eric-Jan de Haan. Hij reageerde maandagavond op vragen van de PvdA-fractie.

De wethouder ondersteunt de oproep om in openbare binnenruimten een mondmasker te dragen. “Herbruikbare kapjes zijn overal voor een paar euro te koop. Ik denk niet dat veel mensen hierdoor in financiële problemen komen”, aldus De Haan. Hij gaf daarbij aan dat het mondkapje ook in het gemeentehuis verplicht is en dat mensen die er geen bij zich hebben er eentje krijgen aangereikt.

De PvdA vroeg bij monde van Ruben Otemann ook naar maatregelen om de 1,5 meter af te dwingen in de binnenstad, bijvoorbeeld via belijning of borden. Het college ziet geen aanleiding om in te grijpen. De Haan kreeg van onder meer de BOA’s dat er geen grote problemen zijn in de binnenstad. Signalen uit andere plekken in de gemeente zijn er ook niet. Volgens hem worden regels goed nageleefd door inwoners en bezoekers.

De wethouder gaf toe dat onder meer de Molenstraat erg smal is. “De straat is niet van elastiek en in de smalle Molenstraat is belijning nauwelijks mogelijk”, zo zei hij. Over de winkelnering en reclameborden die op straat staan zei De Haan: “Onze ondernemers willen graag een boterham verdienen.”

Otemann vertaalde de uitleg van de wethouder als een afwachtende houding. “Het moet kennelijk eerst fout gaan voordat u in actie komt”, zo klonk het. Daar was De Haan het weer niet mee eens. “Het is op de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van iedereen en dat lijkt op dit moment redelijk goed te gaan.”