George ‘Rock Your Baby’ McCrae naar IJsseljazz 2019 [video’s ]

0

GORSSEL – George McCrae, die in 1974 een wereldhit scoorde met ‘Rock Your Baby’ komt naar IJsseljazz in Gorssel. Voor het festival dat dit jaar op 8 september wordt gehouden zijn ook al zangeres Ntjam Rosie en de band Moonkings van gistarist Ad Vandenberg gecontracteerd.

George McCrea (1944) treedt in Gorssel op met de Nederlandse band Motownhead. Zijn hit ‘Rock Your Baby’ wordt wel gezien als de eerste wereldwijde discohit. Het nummer is overigens geschreven door Harry Wayne Casey (KC) en Richard Finch van KC & The Sunshine Band. Ze wilden het nummer niet zelf opnemen omdat ze net een single hadden uitgebracht en omdat het lied te hoog was voor de stem van KC. Omdat George McCrea toevallig in de studio was waar ook The Sunshine Band opnam, werd hem het nummer gegund.

Gedoofde ster

Na de megahit lukte het niet echt om een goede opvolger te vinden. In de VS had McCrea nog wel enkele bescheiden hitjes en in Europa haalde hij nog één keer de hitparades met ‘I can’t leave you alone’. Daarna doofde McCrae’s ster uit.

Hij verhuisde naar Canada en na een faillissement en 2 mislukte huwelijken verliet hij begin jaren ’80 de muziekscene. Hij had baantjes als portier in een hotel en als medewerker van een supermarkt. In 1984 lokte de muziek weer en kwam hij met een album en single uit onder de titel ‘One Step Closer’. In Amerika deden deze niets en in Europa was het een bescheiden succes.

Verwisseling

In 1986 verschenen berichten in de Amerikaanse media waarin de dood van McCrae werd gemeld. Het bleek een vergissing. In werkelijk was de bijna naamgenoot Gorden MacRea overleden. Het gerucht over zijn dood was zo hardnekkig dat George bijna niet meer werd geboekt en dat mensen die hem zagen optreden dachten dat hij een imitator was.

Nederland

In 1988 verhuisde hij naar Nederland, waar hij een jaar later trouwde met model Yvonne Bergsma. Het stel is nog altijd bij elkaar en woont afwisselend op Aruba, in Munstergeleen en West Palm Beach. George nam in de jaren ’90 nog enkele albums op. In 2003 verscheen zijn voorlopig laatste. Tot 2016, toen het conceptalbum ‘LOVE’ verscheen. De producer heet Roger Heijster en dat is niet geheel toevallig de bandleider van Motownhead waarmee McCrae naar IJsseljazz komt.

Ntjam Rosie

Zangeres Ntjam Rosie groeide op in Kameroen en kwam op haar negende naar Nederland, waar ze in Rotterdam ging wonen. In 2008 verscheen haar debuutalbum ‘Atouba met eigen composities, die een mengeling zijn van jazz, soul en pop waren, met Afrikaanse invloeden. Daarna verschoof haar muziek qua stijl steeds meer richting jazz maar de Afrikaanse touch bleef.

In de wereld van de jazz geniet de zangeres internationale bekendheid en erkenning. In 2011 stond ze op het Northsea Jazz Festival. In 2015 verscheen haar zelf geproduceerde album ‘The One’. Hierop speelden Eric Vloeimans en Ronald Snijders mee.

lees verder onder de video…

Vandenberg’s Moonkings

Vandenberg’s Moonkings ontstond in 2013 en de band rond de voormalige gitarist van Vandernberg en Whitesnake stond begin 2014 voor het eerst op het podium. Tijdens Pinksteren in dat jaar werd het Ribs & Blues Festival in Raalte aangedaan. Daar ontdekten veel blues- en rockliefhebbers dat Moonkings staat als een huis.

Ad (Adrian) Vandenberg heeft al in zijn periode bij Whitesnake last van een polsblessure. Afgezien van enkele verrassingsoptredens wordt hij jarenlang nauwelijks op de podia gezien. Hij legt zich – niet onverdienstelijk – toe op het kunstschilderen. Met Moonkings verrast hij met een bezetting die naast hemzelf bestaat uit een hele jonge bas- en drums-tandem en een ‘beest’ van een zanger: akkerbouwer Jan Hoving uit de Flevopolder. Drummer Mart Nijen Es is overigens afkomstig uit Borculo.