Gemeente zoekt leden voor inwonerpanel ‘Lochem Spreekt’

0
De flyer van Lochem Spreekt

LOCHEM – De gemeente Lochem start een inwonerpanel onder de titel ‘Lochem Spreekt’. Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Een groot aantal mensen ontvangt deze week een uitnodigingsbrief maar ook anderen kunnen zich aanmelden via lochemspreekt.nl.

Mening
De gemeente wil de mening van burgers horen bij belangrijke zaken die spelen. Een voordeel van deelname is dat de deelnemers altijd als eerste de uitslag horen. De mensen die een uitnodiging in de bus krijgen worden opgeroepen om ook kennissen, familie en collega’s uit de gemeente aan te sporen om zich aan te melden. Er is geen deelnemerslimiet en het motto is: ‘hoe meer, hoe beter’.

Eerste onderzoek
Na aanmelding ontvangt de deelnemer een e-mail zodra er een nieuw onderzoek start. Wie zich nu aanmeldt krijgt al binnen enkele dagen een link naar het eerste onderzoek. Die gaat over wat mensen belangrijk vinden in hun directe woonomgeving. Ook worden er vragen gesteld hoe men betrokken wil worden bij zaken die de omgeving aangaan en bij de toekomst van de gemeente.

Vier keer per jaar
Deelnemers krijgen naar schatting vier keer per jaar een vragenlijst. Het invullen daarvan kost per keer ongeveer 5 tot 10 minuten. Deelnemers kunnen per keer beslissen of ze meedoen of niet. De deelnemer krijgt de uitslag als eerste onder ogen en de gemeente laat dan ook weten wat ermee gaat gebeuren.

Per post
Mensen die geen computer bezitten of liever niet op die manier meedoen kunnen ook op papier deelnemen. Hiervoor moet contact worden opgenomen met het onderzoeks- en adviesbureau Moventem dat het burgerpanel beheert. Na telefonische aanmelding via 0575-760227 krijgen mensen de vragenlijsten en uitkomsten telkens per post toegestuurd.

Waarom?
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: ,,Inwoners willen graag meedenken en de gemeente wil graag weten wat inwoners vinden. Met een digitaal inwonerpanel kan dat op een snelle manier. Het past bij deze tijd waarin veel inwoners online zijn én heel belangrijk: de privacy van elke deelnemer is gewaarborgd.” Hij spreekt de wens uit dat veel mensen zich aanmelden.

Beluister hieronder een opname van het programma ‘Politiek Café’ van 4 februari 2017 met een interview over het inwonerpanel van de gemeente Lochem.

Klik op het blauwe ikoontje om te starten (duur: ±22 min.)