Gemeente vraagt tips om brieven duidelijker te maken

0
Burgemeester Sebastiaan van't Erve tekent voor duidelijke taal (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Vanaf nu kunnen inwoners de gemeente Lochem laten weten of een brief die ze kregen, duidelijk is. Taaltips kunnen ze achterlaten op de webpagina www.lochem.nl/directduidelijk. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve lanceerde deze pagina donderdag (2/12). En hij tekende namens de gemeente Lochem de Direct Duidelijk Deal.

Steeds meer inwoners geven de gemeente toestemming om brieven te mailen in plaats van deze op papier te verzenden. Inmiddels verstuurt de gemeente de meeste brieven via e-mail. Vanaf 2 december staat in de e-mail bij de brief, de vraag of de ontvanger een tip heeft ter verbetering. Inwoners kunnen die achterlaten op www.lochem.nl/directduidelijk.

Brieven

Bij brieven die inwoners via de post krijgen, zit voortaan eveneens een uitnodiging om een taaltip te geven. Tips kunnen ook worden ingeleverd bij de publieksbalies van de gemeente in Lochem of Gorssel, ter attentie van schrijfcoach Lochem. Wil iemand terug horen wat de gemeente met de taaltip doet, dan dienen naam, telefoonnummer of e-mailadres achter te worden gelaten.

Reacties komen binnen bij de schrijfcoaches. Deze medewerkers van de gemeente volgden een training en bieden hulp aan collega’s met taalvragen. Samen met de behandelaar van de brief kijken ze wat er duidelijker kan. Het gaat om de vraag of de tekst gemakkelijk leest. Inwoners die het niet eens zijn met een brief, of vragen hebben, bellen of mailen zoals altijd gewoon met de behandelaar van de brief.

Direct Duidelijk Deal

Sinds deze collegeperiode besteedt de gemeente extra aandacht aan duidelijke taal. Er werden al veel briefsjablonen aangepast. Dit heeft continu aandacht nodig. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Reacties van inwoners houden ons scherp. En zijn een stimulans om steeds aandacht te hebben voor duidelijke taal. Want we zijn er voor alle inwoners. Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal, benadrukken we nog eens, dat we hieraan werken. Nu en in de toekomst.”