Startsein voor bouw brandweerkazerne Almen [video]

0

ALMEN – Postcommandant Freddie Heuvelink van de brandweer Almen heeft woensdag (1/12) het startsein gegeven voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne. Het geplande feestelijke moment kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom is de ludieke start van de bouw te zien in een video. Oplevering wordt verwacht in september 2022.

Het ontwerp is van bct architecten uit Enschede. De aannemers Haafkes uit Deventer en Sturris BV uit Laren en voeren het werk uit.

In 2015 bleek dat de Brandweerkazerne Almen niet meer voldoet aan de eisen. De bestaande kazerne aanpassen bleek geen goede oplossing. De zoektocht naar een nieuwe locatie was lastig. Na een aantal afgevallen opties werd in maart 2020 gekozen voor een plek aan de Binnenweg in Almen, naast het sportcomplex van SV Almen.

Naoberschap

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “De zoektocht naar een geschikte plek was lang.
Toen de plek bekend was, is er snel geschakeld. Daarom kon de bouw vandaag starten. In de aanloop hier naartoe hebben we veel aandacht besteed aan het naoberschap op deze nieuwe plek. Ik dank de omwonenden voor hun meedenken. Ik hoop dat we straks feestelijk buurt kunnen maken. En wens alle betrokkenen veel succes.”

Het ontwerp is van bct architecten uit Enschede. Medewerkers van de brandweer zijn daarbij betrokken. Omwonenden konden reageren op het ontwerp. De brandweerkazerne wordt duurzaam gebouwd. Energie komt van zonnepanelen, in combinatie met een luchtwaterwarmtepomp. De waterbuffering wordt op eigen terrein gemaakt.

Regionaal

Aannemer Haafkes waardeert de lokale samenwerking en neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid door zoveel mogelijk leveringen en werkzaamheden regionaal uit te besteden. Mede hierdoor is ook een bewuste keuze gemaakt om met RoMa installatietechniek de samenwerking aan te gaan voor dit project.

De medewerkers van de brandweer krijgen met de nieuwe kazerne een goede oefen- en instructieplek. Met voldoende ruimte voor de brandweerwagens die zij nodig hebben bij een uitruk. Het nieuwe onderkomen wordt straks ook de plek en voor de Almense brandweercollega’s om elkaar te ontmoeten.

Partners

De gemeente Lochem is opdrachtgever. De bouwopdracht is vergund via een zogeheten meervoudig onderhandse aanbesteding. De bouw zorgt voor werk in de gemeente en de regio. De betrokken partners zijn: bct architecten, Haafkes, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), Brandweer Almen, Sturris BV, Aveco de Bondt en RoMa installatietechniek BV.

Planning

De aannemer verwacht het gebouw in september 2022 op te leveren. De brandweer verhuist dan van de dorpskern naar de nieuwbouw. De gemeente wil de huidige kazerne verkopen. Inwoners kunnen de gemeente laten weten wat zij een goede invulling vinden van deze plek.