Gemeente op zoek naar nieuwe zorgverzekeraar voor minima

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Twee jaar geleden kondigde de gemeente Lochem met grote tevredenheid aan dat de minima voortaan zouden zijn verzekerd via Salland Zorgverzekeringen. Nu is er de teleurstelling dat de zorgverzekeraar uit Deventer de overeenkomst per 1 januari 2021 wil opzeggen. Lochem moet op zoek naar een nieuwe partij. Of dit gaat lukken wordt spannend.

Salland wil Lochem zelfs geen extra jaar gunnen zodat er tijd is om een andere verzekeraar te zoeken. Dat moet nu dus met enige tijdsdruk gebeuren. Wethouder Henk van Zeijts laat via de gemeentelijke informatiepagina in de Berkelbode weten dat er alles aan wordt gedaan om de verzekerden zo weinig mogelijk te laten merken van de overgang. Hij kondigt aan dat de betrokken in oktober nader worden geïnformeerd.

Populaire elektronische componenten bij Amazon.nl

Lage inkomens

De collectieve verzekering via de gemeente is beschikbaar voor inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. De gemeente betaalt eraan mee en er is sprake van een uitgebreidere dekking. Zo zijn ook het eigen risico (385 euro) en de eigen bijdrage Wmo gedekt.

De gemeente verruilde Menzis in 2018 voor Salland met als motief dat de premies lager waren en de dekking goed. Ook zou het goedkoopste pakket van Salland goed aansluiten bij inwoners met een laag inkomen die geen bijzondere zorgkosten hebben. Verder speelde een rol dat Salland Zorgverzekeringen een relatief kleine regionale partij is.

Onrendabele gebieden

De verzekeraar biedt de gemeentepolis aan in diverse regiogemeenten. Onduidelijk is waarom het wil plotseling stoppen en of dit voor meerdere gemeenten geldt. Het tv-programma Zembla meldde onlangs dat steeds minder minima gebruik kunnen maken van een collectieve verzekering via de gemeente. Dit zou komen omdat verzekeraars als Menzis en Zilveren Kruis steeds meer ‘onrendabele gebieden’ aanwijzen waar de gemeentepolis niet langer wordt aangeboden.