Gemeente moet behoefte hotel Epse aantonen

0
Voormalig wegrestaurant De Smid in Epse (bron: Google Streetview)

EPSE/LOCHEM – De gemeenteraad van Lochem moet binnen 20 weken argumenten aandragen waaruit blijkt dat er behoefte is aan een hotelaccommodatie met 80 kamers in Epse. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zogeheten tussenuitspraak in de kwestie rond het voormalig wegrestaurant De Smid, aan de Deventerweg (N348).

Verkeer
Omwonenden tekenden bezwaar aan tegen het bestemmingsplan ‘Deventerweg 48-50 en omgeving Epse’. De Raad van State geeft de gemeente Lochem met deze tussenuitspraak de kans om een aantal tekortkomingen in het plan te herstellen. Naast het aantonen van de behoefte gaat het om onder meer nader onderzoek naar de gevolgen voor het verkeer rond de beoogde locatie en antwoord op de vraag of is voorzien in voldoende parkeerruimte.

Van der Valk
De Raad van State neemt een onderzoek uit 2015 als leidraad waaruit blijkt dat in de regio tot 2020 ‘marktruimte’ is voor rond 70 nieuwe hotelkamers. Tot 2015 bedraagt dat aantal zo’n 140. Van der Valk gaat op een steenworp afstand van Epse, op het Bedrijvenpark A1 in de gemeente Deventer, een soortgelijke voorziening realiseren met minimaal 100 hotelkamers. Lochem moet nu aantonen waarom het planologische ruimte wil geven aan een wellicht bij voorbaat overbodige voorziening.

Eigenaar
Het perceel van De Smid en enkele aangrenzende percelen werden in 2008 aangekocht door Castella Vastgoed BV uit Borne. De Smid is in januari 2011 failliet gegaan en staat sindsdien leeg. De eigenaar heeft daarop een plan voor herontwikkeling opgesteld en de gemeente gevraagd dit planologisch mogelijk te maken.

Niet ver van De Smid ligt overigens nóg een vergelijkbare voorziening: het Postillion Hotel Deventer biedt eveneens hotel- en vergaderfaciliteiten.

Lees HIER de volledige tussenuitspraak van de Raad van State.