Gemeente Lochem telt 225 geregistreerde beveiligingscamera’s

0
foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De gemeente Lochem telt 225 geregistreerde beveiligingscamera’s. Dit komt neer op 67 camera’s op 10.000 inwoners. De cijfers komen uit een onderzoek van VPNGids.nl en is gebaseerd op bij de politie aangemelde camera’s. Er zijn vrijwel zeker nog veel meer camera’s die ons ongeregistreerd in de gaten houden.

Gelderland

De camera’s in de gemeente zijn van vooral van bedrijven en voor een kleiner deel van particulieren. Overheidscamera’s, zoals exemplaren van de gemeente in uitgaansgebieden, zijn er hier niet. Landelijk telt de provincie Gelderland de meeste camera’s per 10.000 inwoners: 174 stuks. Per vierkante kilometer zijn dat er zeven. Met dat laatste cijfer behoort de provincie niet tot de koplopers. Dat zijn Zuid-Holland en Utrecht met 13 elektronische ogen per kmen Noord-Holland met 11 per 10.000 inwoners.

Met name camera’s van bedrijven kunnen van pas komen, zo bleek vorige week nog in het centrum van Lochem. De dader van vernielingen bij twee horecabedrijven en een artsenpraktijk was toen duidelijk herkenbaar op beelden van een van de omliggende bedrijven.

Top-5

Het overzicht hieronder laat de top-5 van gemeenten met de meeste camera’s zien. Dat de gemeente Haarlemmermeer de kroon spant, komt door de aanwezigheid van luchthaven Schiphol met duizenden camera’s:

lees verder onder de afbeelding…

(Bron: VPNGids.nl)

Geregistreerde camera’s

Sinds 2016 kunnen overheidsinstellingen, bedrijven en particulieren aan de politie doorgeven hoeveel beveiligingscamera’s zij hebben en waar deze zich bevinden. Sindsdien zijn er in Nederland in totaal 228.530 camera’s geregistreerd. Per vierkante kilometer staan er in Nederland zo’n 6 geregistreerde camera’s. De bewaartijd van de camerabeelden is gemiddeld 23 dagen.

Van al die geregistreerde camera’s is 80,8% eigendom van bedrijven. Publieke camera’s, van bijvoorbeeld de gemeente, omvatten 7,5% van alle camera’s. Particulieren registreerden 11,7% van het totale aantal beveiligingscamera’s in Nederland. In een overzicht ziet dat er zo uit:

(Bron: VPNGids.nl)

VPNGids.nl is een provider van beveiligde (versleutelde) internetverbindingen.