Fors meer geregistreerde camera’s in gemeente Lochem

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com

LOCHEM/GORSSEL – Het aantal beveiligingscamera’s in de gemeente Lochem is sinds 2021 flink toegenomen. Afgelopen mei werden er 311 geteld bij particulieren en bedrijven. Dat is een toename van 22 procent sinds een vorige meting in 2021. In de praktijk is het aantal elektronische ogen vermoedelijk nog veel hoger. De onderzoekster van VPNGids.nl telde alleen de geregistreerde camera’s.

De gemeente Lochem telt 92,2 camera’s per 10.000 inwoners. Ter vergelijking: In heel Gelderland zijn dat er 199. Door de omvang van de gemeente en het grote buitengebied valt het aantal camera’s per vierkante kilometer met 1,5 laag uit. In Nijmegen zijn dat er bijvoorbeeld 111 per vierkante kilometer. Die stad staat wat dat betreft landelijk op plaats 2, na Amsterdam (178).

Database politie

De telling van VPNGids.nl is gebaseerd op cijfers uit de politiedatabase Camera in Beeld. De onderzoekers moesten, om de cijfers in handen te krijgen, een WOB-verzoek indienen. De indruk bestaat dat veel camera’s niet zijn geregistreerd, vooral bij particulieren. Dit is mede het gevolg van het succes van intensieve reclamecampagnes voor beveiligingssystemen voor de particuliere markt. En de zogeheten deurbelcamera’s liggen tegenwoordig zelfs voor een zacht prijsje in de schappen van discountwinkels.

Wie over straat loopt of fietst wordt vaak ongemerkt ‘bespied’. Maar liefst 86 procent van de geregistreerde camera’s filmen namelijk ook een deel van de openbare weg. In het register van de politie zijn landelijk 64.177 camerasystemen vastgelegd, maar één registratie kan (veel) meer camera’s omvatten. Dik 55.000 van die systemen zijn gedeeltelijk op de openbare weg gericht. De politie kan met de database gericht om camerabeelden vragen als er sprake is van een misdrijf in de buurt. Vaak volgt in zo’n geval alsnog een openbare oproep, in de hoop zo ook beelden van niet-geregistreerde camera’s te bemachtigen.

Top-5

De cameradichtheid is in stedelijke gebieden het hoogst. In de provincie scoren Arnhem en Nijmegen daardoor hoog. Verrassender is de top-5 van plaatsen waar de meeste camera’s per 10.000 inwoners hangen. In dat lijstje staan Nijkerk (437) en Barneveld (400) bovenaan. De minste kans om op de korrel te worden genomen hebben mensen die zich door de gemeente Neder-Betuwe bewegen (47 camera’s per 10.000 onwoners). In die gemeente is voormalige wethouder van Lochem, Jan Kottelenberg, burgemeester.

Bekijk meer informatie over en cijfers uit het onderzoek op:
www.vpngids.nl/nieuws/32-procent-meer-beveiligingscameras-in-drie-jaar/