Gemeente Lochem eert veteranen vrijdagavond al

1

LOCHEM/GORSSEL – Aan de vooravond van de Nederlandse Veteranendag eert de gemeente Lochem de ‘eigen’ (oud-)militairen die actief waren tijdens missies, recent en in het verleden. Alle veteranen die in de gemeente wonen, hebben een uitnodiging voor de ontvangen. Morgenavond (vrijdag 23 juni) is het zo ver.

Joppeschool
De gemeente organiseert deze dag jaarlijks samen met leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool in Joppe en de Stichting Veteranen Oost Nederland (SVON). Nederland telt op dit moment ruim 115.000 veteranen. Sinds 1940 hebben 650.000 veteranen zich ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies: van de Tweede Wereldoorlog tot recente missies in onder andere Mali, Afghanistan en Irak.

Delen
De 160 veteranen uit de gemeente Lochem vervulden hun militaire dienstplicht in Duitsland, Indië, Nieuw-Guinea, Korea of tijdens latere militaire missies. Ze werden ingezet voor de medische verzorging van de Nederlandse troepenmacht, als tolk, maar ook bij het ruimen van explosieven en plaatselijke vredesonderhandelingen. Het kunnen delen van hun soms zeer ingrijpende ervaringen houdt het verleden voor hen levend.

Dichtbij
De gemeente Lochem houdt de Veteranendag dichtbij, omdat niet iedereen in de gelegenheid is om de Nederlandse Veteranendag – zaterdag in Den Haag – bij te wonen. De besloten samenkomst op vrijdag 23 juni is een blijk van erkenning en waardering voor hun waardevolle inzet voor de vrede.

Programma
Tijdens de bijeenkomst – van 19.00 tot21.00 uur in de aula aan de Gorsselse Enkweg 1a spreekt burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve een welkomstwoord. Vervolgens wordt de ‘Last Post’ geblazen en volgen 2 minuten stilte. Na het spelen van het Wilhelmus worden kransen gelegd bij het Indiëmonument door de burgemeester, vertegenwoordigers van de Stichting Veteranen Oost-Nederland en een leerling van de Joppeschool.

 

1 REACTIE

Comments are closed.