Gemeente: ‘Japanse Duizendknoop onder duim proberen te krijgen’

0
De Japanse Duizendknoop 'in actie' bij Epse (archieffoto)

EPSE/LOCHEM – De gemeente Lochem probeert de Japanse Duizendknoop te beheersen en als er eenmaal een adequaat middel is gevonden ook bestrijden. Dat was maandagavond (18/6) het antwoord van wethouder Eric-Jan de Haan op vragen van D66.

Epse
De plant, die enorm woekert, is onder meer aangetroffen bij Epse, bij de kruising van de Lochemseweg en Eikenboomweg. Omwonenden maken zich zorgen omdat de plant behoorlijk destructief kan zijn en leidingen, wegen en zelfs muren en funderingen kan aantasten.

Beheersen
De Haan zegt dat het probleem bij de gemeente bekend is en dat de exoot ook in particuliere tuinen om zich heen grijpt. Waar het gaat om de openbare ruimte probeert de gemeente het probleem in eerste instantie te beheersen. Bestrijden lukt nog niet omdat er letterlijk nog geen kruid tegen gewassen is. ,,We houden de ontwikkelingen elders nauwlettend in de gaten”, aldus de wethouder.

Experimenten
Omdat de plant in grote delen van het land voor problemen zorgt lopen er diverse experimenten, variërend van kokend water tot het injecteren van chemicaliën. Indien nodig gaat Lochem over tot afgraven van de plant, met wortels en al. Dit gebeurt echter alleen in gevallen waar beheersing geen optie meer is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het bouwrijp maken van percelen.