Gemeente 3 weken lang in teken van Bach [video]

0

LOCHEM/GORSSEL – Zaterdag (30/3) gaan de Bachweken Lochem 2019 van start. De officiële opening vindt plaats in Museum MORE in Gorssel. Wethouder van cultuur Henk van Zeijts geeft het startschot. De avond wordt verder gevuld met mini-concerten en een bijzondere kijk op kunst.

De aanwezigen worden verdeeld over 3 groepen in even zovele plaatsen in het museum. Ze krijgen een drieluik voorgeschoteld met twee keer een pauze waarin van ruimte wordt gewisseld.

De ingrediënten:

  • Concert sopraan Johannette Zomer & Siebe Henstra – klavecimbel in trouwzaal Museum MORE met o.a. werken uit het Notenbüchlein van Anna Magdalena Bach. Opera Nederland over de sopraan: ,,Bij Johannette Zomer is emotie en esthetiek gegarandeerd.”
  • Kunsthistorica Frederike Upmeijer gaat met bezoekers dwars kijken in de actuele expositie ‘Dwars Kijken’ op de begane grond van Museum MORE. Deze expositie is samengesteld door gastconservator Feico Hoekstra: modern realisme verbonden met toonaangevende hedendaagse kunst. Frederike Upmeijer: ,,De vaste collectie van kunst uit de 20e eeuw gemixt met hedendaagse kunst, dat is spannend!”
  • Concert contrabassist James Oesi tussen de kunst van de Broers Barraud ‘in de galerie van Max Moos’ (zaal 6). Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4 over Oesi: ,,Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.”Onze eerdere berichten over de Bachweken Lochem:
    ‘Dansbare relipop uit de 18e eeuw’
    – Bachweken Lochem: 30 maart – 19 april

Uitgelicht: James Oesi, contrabas

James Oesi is een jonge musicus om eruit te lichten. De contrabas is niet zo vaak te horen als solo-instrument. Oesi bewijst dat dit ten onrechte is. Hij laat zaterdag onder meer de Bachsuites horen. Hij is te horen en te zien in de video bij dit artikel.

Contrabassist James Oesi (geboren in London en opgegroeid in Zuid Afrika) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument.

Lees verder onder de foto…

James Oesi (foto: PR)

Bekende podia

Hij speelde zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – in het Amsterdamse Concertgebouw, Oosterpoort Groningen, TivoliVredenburg, op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht en Amersfoort, Cityproms Leeuwarden, CrossLinx Festival en op festival Wonderfeel.

Oesi was meerdere keren te horen op NPO Radio 4 en werd geportretteerd door NPO Radio 1. Op tv was hij als solist te gast bij Podium Witteman, Vrije Geluiden en 24Classics. Gedrukte media als NRC en Luister interviewden de bassist.

Moderne muziek

James Oesi is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas waarvan de eerste editie in mei 2017 in De Electriciteitsfabriek in Den Haag werd gehouden. Naast zijn solowerk is Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern.

Oesi studeerde in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een 10+ onderscheiding. Hij won de Fock Medaille voor beste solo-examen van dat jaar. Hij studeerde eerder in Moskou en volgde masterclasses bij onder andere solobassist Gary Karr en cellist Anner Bijlsma.

Zondag: Bach op accordeon

Zondag is in de Stadslounge van de schouwburg te ervaren hoe Bach op accordeon klinkt. Dinie Zweverink – van accordeonvereniging Concordia Lochem – stelde een accordeonorkest samen dat zich op de muziek van de componist heeft gestort. De ongeveer 20 accordeonisten komen uit de gemeente Lochem, maar ook uit Oldenzaal, Borne, Almere en Neede. Zondag klinken onder meer arrangementen van de, beide overleden, Lochemers Jan Zweverink en Rob Zieverink. Het begint om 15.00 uur.