Serie van 3 lezingen door Jaap Nijstad in Synagoge Lochem

0
Jaap Nijstad (foto: PR)

LOCHEM – Onder de titel ‘Bewogen stilleven’ presenteert de Synagoge Lochem een serie van 3 lezingen door kunsthistoricus Jaap Nijstad. Deze zijn ook los van elkaar te volgen. De data zijn: 9, 16 en 23 mei. Dit zijn allemaal dinsdagen.

Van alle onderwerpen in de kunstgeschiedenis heeft het stilleven wellicht het meest oubollige imago. Velen denken in eerste instantie misschien aan stoffige taferelen met brave boeketten en een schijnbaar willekeurige selectie van huisraad die ‘zo knap mogelijk’ zijn weergegeven. Bij nadere beschouwing blijkt vaak dat het stilleven binnen de kunst niet alleen een van de oudste, maar ook een van de meest dynamische genres is. Eigentijdse schilders die zich op dit thema storten zijn zo talrijk dat rustig kan worden geconcludeerd dat het stilleven van alle tijden is; van de klassieke oudheid tot en met de dag van vandaag.

Invalshoeken

In een drietal lezingen kijkt Jaap Nijstad, samen met zijn publiek, naar oorsprong en ontwikkeling van het genre maar zeker ook naar begrippen als symboliek, compositie, kleur en abstractie. De titels van de individuele lezingen doen, terecht, vermoeden dat er gekozen is voor onverwachte invalshoeken.

Via powerpoint-presentaties wordt veel beeldmateriaal gedeeld en er met elkaar van gedachten worden gewisseld, zo belooft Nijstad. De kunsthistoricus heeft Lochemse wortels en woont momenteel in Gelselaar. Hij is bestuursvoorzitter van de Stichting Synagoge Lochem.

Een overzicht van de 3 lezingen:

9 mei 2023

‘ROMMEL OP DE VLOER’
Over de ontwikkeling van het stilleven in de kunsten die verder blijkt te gaan dan de gebruikelijke schilderkunst.

16 mei 2023

‘LIEVER GEEN BLOEMEN…’
Over klassieke onderwerpen en vreemde details. Het stilleven tussen zonnebloemen en oud ijzer.

23 mei 2023

‘1, 2, 3, VEEL’
Over rijkdom en soberheid, pronkstillevens op overvolle tafels of een stilleven met één object.

Alle genoemde data zijn dinsdagen:
Aanvang:
 20.00 uur

Kaarten per lezing: € 15,-
Passe-partout voor alle 3 lezingen:  € 40,-

Kaarten à € 15,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
Of te reserveren via: synagogelochem@yahoo.nl