Geel/oranje akkers zijn bespoten met omstreden goedje

1
Een met glyfosaat bespoten akker tussen Laren en Harfsen (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Ze zijn er weer: akkers die geel tot oranje kleuren. Oorzaak is een goedje dat glyfosaat heet maar dat we beter kennen als Roundup. Dat is de merknaam dat het Amerikaanse bedrijf Monsanto eraan gaf. Het is bedoeld om het land grasvrij te maken, maar daar blijft het volgens velen niet bij.

Roundup is omstreden. Tot onbegrip van velen heeft de EU het spul in 2017 opnieuw voor 5 jaar goedgekeurd. Het is niet alleen tegen het zere been van milieu- en natuurclubs maar al jaren wordt gesteggeld over het feit of het spul al dan niet kankerverwekkend is.

Eerder dan vorig jaar

De akkers verkleuren dit jaar eerder dan in 2018 en de indruk is ook dat het er meer zijn. Kenners zeggen de droogte van vorig jaar nawerkt. Boeren willen nu vroeger inzaaien om te voorkomen dat de droogte weer snel toeslaat, waardoor het gewas niet goed aanslaat. Bovendien loopt de natuur voor op schema vanwege de zachte winter.

Op (mais)akkers wordt na de oogst – en vaak al eerder – gras ingezaaid. Het wordt een ‘vanggewas’ genoemd en voorkomt uitspoeling van nuttige stoffen als stikstof en fosfaten. Het doodspuiten vóór het omploegen zorgt ervoor dat het dode gras de meststoffen sneller afgeeft aan het nieuwe gewas. Het wordt – ondanks het gebruik van het chemische goedje – groenbemesting genoemd.

Alternatief te langzaam

Het alternatief is het frezen van de akker waardoor het gras wordt ondergewerkt en uiteindelijk ook dood gaat en de meststoffen afgeeft. Biologische boeren zweren erbij. Dat duurt echter langen er ook in de agrarische sector is tijd geld. Wachten op moeder natuur is er niet meer bij.

De sector merkt elk jaar weer dat de publieke opinie niet blij is met de verkleurde akkers. Met name op sociale media spreken velen er schande van. Dat stelde ook hoofdredacteur Jan Vullings van de Boerderij vast in zijn commentaar van donderdag.

‘Twitter gaat los op glyfosaat. Bepaald geen reclame voor de landbouw’, zo schrijft hij. Vullings waarschuwt dat de publieke opinie niet moet worden onderschat en kan zorgen voor het versnelde einde van het glyfosaat-tijdperk. Hij noemt de verkleuring ‘de schaduwkant van het succesvolle vergroeningsbeleid’.

Statenvragen over Roundup

Milieu-organisaties willen dat het gebruik van Roundup zo snel mogelijk stopt. Er zou sprake zijn van uitspoeling naar het oppervlaktewater. Daardoor kan het ook in het drinkwater terecht komen. Ook zijn er vermoedens dat bijen, die het toch al moeilijk hebben, het loodje leggen door het spul.

De provinciale PvdA heeft hierover vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij wil met name een onderzoek naar wat Roundup doet met bodem en water.

glyfosaat
De geel-oranje gloed is vaak al van ver te zien (foto: LochemsNieuws)

 

 

.