FrieslandCampina start viering 150-jarig jubileum

0
De jubileumvlaggen van het 150-jarige FrieslandCampina worden gehesen voor (van voor naar achter) commissaris Sandra Addink, plantmanager Remco Nühn en burgemeester Sebastiaan van 't Erve (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Bij FrieslandCampina in Lochem is woensdagochtend (8/9) het officiële startschot gegeven voor de viering van het 150-jarig jubileum van de zuivelgigant. De vestiging in Lochem bestaat bovendien 115 jaar. De viering staat in het teken van 4 thema’s: erfgoed, kwaliteit, duurzaamheid en innovatie/toekomst.

De vlaggen werden gehesen door plantmanager Remco Nühn van FrieslandCampina, burgemeester Sebastiaan van ’t Erve en vicevoorzitter van de raad van commissarissen van FrieslandCampina Sandra Addink-Berendsen. Maar niet voordat zij alle drie het verzamelde personeel hadden toegesproken.

Veel veranderd

Remco Nühn memoreerde de officiële start van het concern in 1871. Toen vormden 20 boeren in de Wieringenwaard een coöperatie om gezamenlijk hun melk te laten verwerken. Die doelstelling, samenwerken, is nog steeds hetzelfde, maar verder is er natuurlijk heel veel veranderd, zo stelde Nühn. “Nu zijn er zo’n 17.000 boeren aangesloten bij FrieslandCampina en bedraagt de omzet 11 miljard per jaar.”

In 1906 begon op ongeveer dezelfde plek waar nu het complex in Lochem staat de eerste zuivelcoöperatie hier. Dat is nu 115 jaar geleden. Het ging destijds om 68 boeren met samen 291 koeien. Dat is gemiddeld zo’n 4 koeien per boer. Inmiddels wordt 3 miljoen liter melk per dag aangevoerd. In Lochem wordt melkpoeder en boter gemaakt.

Commissaris

Sandra Addink, die naast commissaris van zowel FrieslandCampina als ForFarmers ook vennoot is in een melkveebedrijf in Markelo, Sprak haar bewondering uit voor de medewerkers in het algemeen en voor de melkrijders in het bijzonder. Ze dacht terug aan de sneeuwdagen van afgelopen winter. “Toen vroeg ik me echt af hoe het zou moeten met het ophalen van de melk van ons bedrijf. Maar de chauffeur kwam gewoon!” En tijdens de coronacrisis is het personeel in Lochem erin geslaagd in de zaak draaiende te houden. “De producten die jullie hier maken gaan de hele wereld over en dat is iets om trots op te zijn”, aldus Addink.

Contrast

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve haalde het melkfabriekje in Zwiep erbij, dat er nog staat maar waarvan de functie al lang geleden is veranderd. Het contrast met enorme fabriek aan de Goorseweg in Lochem is enorm. Hij refereerde ook nog even aan de actuele discussie in Den Haag, waar de afgelopen dagen de term ‘gedwongen onteigening’ viel. “Ik wil niet dat dit in deze gemeente gaat gebeuren. We moeten de boerenstand behouden en ik kan me niet voorstellen dat we het in de toekomst zonder hen moeten doen”, zo zei Van ‘t Erve. Hij had voor de jubilaris een ‘LochEmmertje’ met bloemen meegenomen.

De start van de jubileumactiviteiten vond woensdag op vele plaatsen tegelijk plaats. Bij zowel de vestigingen van het bedrijf als op veel boerenerven werd de jubileumvlag gehesen.

Lees ook het artikel over de geschiedenis van het zuivelbedrijf in Lochem.

Een toast op de jarige door Commissaris Sandra Addink, plantmanager Remco Nühn en burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Natuurlijk niet met champagne, en zelfs geen Pina Colada, maar melk (foto: LochemsNieuws)