ForFarmers vraagt aandacht voor kwetsbaar ‘oktoberkalf’

0
(foto: pixabay.com)

LOCHEM – De warme nazomer heeft voor boeren mogelijk nog een staartje. De Lochemse veevoedergigant ForFarmers vraag extra aandacht voor kalveren die in oktober worden geboren. Dit is nodig omdat de moederkoe afgelopen (na)zomer mogelijk last heeft gehad van hittestress.

Biest
Hittestress en voer dat broei bevat zorgt voor een lagere voeropname bij de koe en dat kan gevolgen hebben voor het ongeboren kalf, de kwaliteit van de biest (‘moedermelk’) en dus de fitheid en weerstand van het kalf.

 

Weerstand
Kalveren geboren uit koeien die een periode van hittestress hebben doorgemaakt,  hebben vaak een lager geboortegewicht en minder weerstand. Hierdoor lopen ze meer risico op infecties en groeien ze minder goed tot aan spenen. Het is voor deze kalveren nog crucialer om direct na de geboorte zo snel mogelijk, zoveel mogelijk biest (3-4 liter) te krijgen.

Hygiëne
Verder adviseert ForFarmers om te zorgen voor een goede hygiëne rond het afkalven en het zo snel mogelijk na de geboorte weghalen van bij de koe. Het kalf zou dan in een droge en ontsmette eenlingbox moeten worden geplaatst.

Het volledige bericht van ForFarmers is HIER te lezen.