ForFarmers verbetert halfjaarresultaat door efficiency

0
(Bron: ForFarmers)

LOCHEM – De Lochemse veevoedergigant ForFarmers heeft ondanks Covid-19 en het stifstofdebat in Nederland een veel beter resultaat over het eerste halfjaar behaald dan een jaar geleden. De door de coronacrisis versneld doorgevoerde efficiencymaatregelen leidden tot een lager volume en lagere omzet maar een toename van de brutowinst met 2,5 procent tot 219,5 miljoen euro.

In een persbericht wordt ook een betere ‘productmix’ als reden voor de verbetering genoemd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met bijna 35% tot 48,2 miljoen euro. De onderliggende winst fleurde flink op en ligt met 21,5 miljoen dik 80% hoger dan in het eerste halfjaar van 2019. Het totale volume van ForFarmers daalde met 5,6% tot 4,8 miljoen ton. Het aandeel mengvoer daalde met 4,9% tot 3,4 miljoen. Bij het overige gaat het om specialiteiten, zaaigoed en ruwvoer.

Gunstig vooruitzicht

De verwachtingen voor de rest van 2020 zijn gunstig. Ondanks het feit dat de coronacrisis vermoedelijk langer aanhoudt denkt ForFarmers een ruim beter resultaat te behalen dan in het zwakke jaar 2019.

CEO Yoram Knoop zegt: “Het eerste halfjaar 2020 stond voor ons en voor een groot aantal van onze klanten met name in het teken van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en het stikstofdebat in Nederland. We zijn er trots op dat onze medewerkers ondanks de ingestelde COVID-19 maatregelen, de productie en het transport van voer zonder complicaties voor klanten hebben weten voort te zetten. De sluiting van de horecasector heeft vooral in het tweede kwartaal de afzet van onze klanten beïnvloed. Dat hebben we met name in het Verenigd Koninkrijk en in Polen gemerkt in onze volumeontwikkeling.”

Milieu-impact

Knoop vervolgd: “Ook staan onze klanten steeds meer onder druk om de impact van hun business op het milieu te verkleinen. Dit vertaalt zich in verschillende maatregelen in de landen waarin we actief zijn. Vooral in Nederland, waar de agrarische sector wereldwijd vooroploopt met de ontwikkeling van duurzame concepten, zorgt de discussie rondom de door de overheid te nemen maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen voor onrust en onzekerheid in de sector. De behoefte aan advies gestoeld op data-analyse neemt in dit licht steeds verder toe. Dit is de kern van onze Total Feed aanpak.”

Nieuw efficiencyplan

De COVID-situatie noopte het concern om de al geplande efficiencyplannen versneld uit te voeren, waardoor de doelstelling om 10 miljoen euro aan kosten te besparen nu al bijna is bereikt. Knoop: “Mede hierdoor hebben we ondanks de moeilijke markt­omstandigheden de onderliggende EBITDA flink verbeterd, weliswaar vergeleken met een zwakker halfjaar in 2019. Dit geeft ons vertrouwen voor de toekomst. We werken bovendien aan de volgende stap om de organisatie nog efficiënter te maken. De desbetreffende plannen zullen we later dit jaar bekendmaken.”

Opmerkelijk is verder dat de alertheid voor de veiligheid op het werk resulteerde in 21% ongevallen die tot verzuim leidden.

ForFarmers is actief in Nederland, België, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk HIER de onderliggende informatie op de website van ForFarmers.