ForFarmers heeft last van zwakke pond na Brexit

0
(foto: pixabay.com)
LOCHEM – De dreun die de Britse pond kreeg na het door het Brexit-referendum afgedwongen vertrek uit de EU heeft zijn uitwerking gehad op het resultaat van het Lochemse veevoederbedrijf ForFarmers. De omzet over het eerste halfjaar van 2016 kwam hierdoor 4,4 procent lager uit. De totale omzet bedroeg ruim een miljard euro.
Volgens bestuursvoorzitter Yoram Knoop komt dit doordat het bedrijf – dat door overnames ook groot is in Groot Brittannië – een vertaalslag moest maken van ponden naar euro’s. Dit is bekend gemaakt bij de presentatie van de eerste cijfers sinds de beursgang op 24 mei. De gevolgen van de koersdaling van het Britse pond heeft in de tweede helft van dit jaar naar verwachting een nog groter effect op het resultaat.
Het bedrijfsresultaat steeg met 8 procent tot dik 46 miljoen euro. Volgens ForFarmers is de stijging het gevolg met efficiency maatregelen in de productie. De afzet steeg eveneens: met bijna 3 procent tot 4,6 miljoen ton. Deze toename komt vooral op het conto van Nederland, Duitsland en België.
ForFarmers meldt een grotere vraag te verwachten in de rundveesector. In de varkenssector wordt een verbetering verwacht door een aantrekkende export van vlees naar China.