Filmhuis Lochem pakt de draad weer op met 2 films [video’s]

0
LOCHEM – Na een periode van gedwongen afwezigheid pakt het Filmhuis Lochem de draad weer op. Voor 27 september en 2 oktober staan een Nederlandse en een Braziliaanse film op het programma.
De openingsfilm van het nieuwe seizoen heet ‘Mi Vida’ van regisseur Norbert Hall. Hierin gaat de de 65-jarige Schiedamse kapster Lou (Loes Luca) in Andalusië (Spanje) op zoek naar een leven ver weg van alle zorgen en beslommeringen. Ze volgt een taalcursus en sluit vriendschap met haar docente Spaans. Het is eerst wel wennen voor Lou. Maar na een korte tijd voelt ze zich volledig thuis is in het bruisende Cádiz; helemaal als ze ook haar beroep kan uitoefenen.

Moedergevoel

‘Op deze plek wil ik een bestaan opbouwen’, besluit Lou. Maar daar blijken haar kinderen het totaal niet mee eens te zijn. Niks ‘Mi Vida’ vinden haar zoon en dochter. Ze doen een beroep op haar moedergevoel en proberen een stokje te steken voor haar plannen om haar leven in eigen handen te nemen.
Kiest Lou voor zichzelf en haar dromen of stort ze zich in de problemen van de gezinnen van haar kinderen en gaat ze terug naar Nederland?

De NRC schreef: ´een´coming of old age film´ die op alle fronten overtuigt´. De Volkskrant noemde Mi Vida ´een sterk geacteerd komisch drama met een warm hart´

Spaanse sfeer

Omdat het de eerste film van het seizoen is worden een drankje en hapje in Spaanse sfeer aangeboden aan bezoekers. De toegangsprijs bedraagt: 12,50 euro. Informatie over kaartverkoop onderaan dit bericht. Aanvang: 15.00 uur.

Brazilie van de jaren ’50

The Invisible Life of Eurídice Gusmão, regie: Karim Aïnouz (2019) speelt in het Brazilië van de jaren ’50. Een gezin met twee dochters. Vader is de baas en aartsconservatief, moeder is ´slechts zijn schaduw´. De twee zusjes willen ontsnappen uit dit verstikkende milieu. De een, Euridíce, wil naar het conservatorium in Wenen. De ander, Guida, wil leven en gaat er met een Griekse zeeman vandoor.

Als zij met hangende pootjes terugkomt, wordt haar de toegang tot het huis door haar vader geweigerd. Hij wil dat de zusjes elkaar nooit meer zien en ontmoeten. Daarom vertelt hij Guida dat haar zusje gelukkig is in Wenen, terwijl Eurídice inmiddels met een doodsaaie echtgenoot in Rio woont. Euridíce gaat er vanuit dat Guida een heerlijk leven leidt met haar grote liefde.

Prachtige beelden

Prachtig zijn de beelden waarin de zusjes elkaars levens fantaseren. Maar hun werkelijke levens zijn voor elkaar onzichtbaar. Maar niet voor de kijker, die kent de realiteit. The Invisible Life of Euridíce Gusmão is gebaseerd op de roman van Martha Batalha, Het onzichtbare leven van Euridíce Gusmão.

Prijs

Recensie: de Volkskrant: ‘elegant en rauw’ (4*)
The Invisible Life of Eurídice Gusmão heeft een prijs op het Filmfestival van Cannes gewonnen. Bekijk de trailer onder dit artikel.
Toegangsprijs 9,00 euro via internet. Aanvang: 10.30 uur.
Bij ochtendfilms is het niet mogelijk om kaarten aan de kassa te kopen.

Kaarten Filmhuis Lochem

Koop ticket(s) online via www.schouwburglochem.nl of aan de kassa. Print de tickets van tevoren uit of download de e-ticket op uw telefoon.

www.schouwburglochem.nl/schouwburg/filmhuis