Fiets Telweek vanaf 19 september

0
(Bron: fietstelweek.nl)

LOCHEM – Op 19 september start de Nationale Fiets Telweek 2016. Die is bedoeld om inzicht te krijgen in het fietsgebruik in Nederland. Iedere fietser kan meedoen via een speciale app.

Jaarlijks wordt onderzocht hoe de 14 miljoen fietsers in het land zich verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar knelpunten zitten. Doel is om met de gegevens verbeteringen aan te brengen aan de infrastructuur voor fietsers.

Aanmeldingen
Voor dit jaar hebben zich tot nu toe een kleine 1700 mensen uit Gelderland aangemeld als deelnemer. (stand: 2 september). Vorig jaar waren dat er bijna 7000, maar met nog enkele weken te gaan loopt de teller nog op.

Resultaten
De Gelderse deelnemers fietsten in 2015 zo’n 142.500 kilometers in de telweek. Dat komt neer op gemiddeld ruim 5 kilometer per fietser per dag. De gemiddelde snelheid bedroeg 15 kilometer per uur.

Rengersweg
In de gemeente Lochem is de Rengersweg tussen Laren en Lochem de meest gebruikte fietsroute. Dit is te zien op een kaart op de site van de Fiets Telweek.

App
De speciale app voor iOS (Apple) en Android geeft gedurende de telweek alle gegevens van de deelnemer automatisch door. De app hoeft niet bij elke fietsrit opnieuw te worden geactiveerd. Het enige is dat de gebruiker moet zorgen dat de GPS-functie van de smartphone is geactiveerd. Zo registreert de app automatisch de afstand, snelheid en tijdstip. Ook wordt gesignaleerd waar veel fietsers stilstaan. Dan kan duiden op een knelpunt, zoals een lastige oversteek.

Deelnemers kunnen een fiets winnen.