Radio573 maakt vanaf zaterdag weer live-radio

0
De studio van Radio573 in het Stadshuus in Lochem. (foto: LochemsNieuws))

LOCHEM – De internet-radiozender voor de gemeente Lochem, Radio573, gaat zaterdag officieel van start met live-radio.  Vanaf 12 uur wordt een Politiek & Cultureel Café gehouden in de huiskamer van het Stadshuus aan de Markt. Publiek is daarbij welkom.

Gasten
Er zijn veel gasten uitgenodigd, waaronder leden van alle politieke fracties in de gemeenteraad. Zij debateren aan het begin van het nieuwe politieke jaar over onderwerpen als economie, windmolens en zorg.

Radio573
Radio573

Van der Most vs Beekman
De raadsleden Hennie van der Most (VVD) en Willem Beekman (GroenLinks) schreven de afgelopen tijd een wisselcolumn in de Berkelbode. Zaterdag kijken ze daarop terug en gaan ze rechtstreeks met elkaar in debat.

Theaterseizoen
Naast politiek is er veel aandacht voor cultuur en mogelijk nog een sportonderwerp. Zo komen vertegenwoordiger van de schouwburg en Jansstheater vertellen over de hoogtepunten van het komende theaterseizoen.

Ap Daalmeijer
Ook komt iemand van het nazomerfestival Zonnerock in Klein Dochteren vertellen over de nieuwe editie op 1 oktober en waarom dat de laatste keer wordt. Aansluitend speelt Ap Daalmeijer een nummer live. Met zijn band Ides of May staat hij dit jaar op Zonnerock.

Lochemse familiefilm
Schrijfster Karien Dooper en regisseur Sander van Voorst komen vertellen over het boek en de film ‘De Avonturen van Tobias’. Deze puur Lochemse familiefilm gaat op 2 oktober in première in de Schouwburg.

De studio van Radio573 in 't Stadshuus in Lochem
De studio van Radio573 in ‘t Stadshuus in Lochem

Nieuwe start
Radio573 ging in februari van dit jaar ook al eens van start. Toen ging het echter na een paar weken mis door een gebrek een plan en sturing. Inmiddels is een stevig bestuur gevormd met mensen met ervaring in de media. Ook begint zich al een legertje vrijwillige programmamakers en technici te vormen.

Vanaf maandag 5 september is er bijna dagelijks een programma. De rest van de zendtijd wordt opgevuld met non-stop-muziek zoals dat de afgelopen maanden al 24 uur per dag was te horen. Deze wordt vanaf volgende week afgedrukt in het weekblad Extra Nieuws.

Politieke partijen
Bijzonder is het ‘Politieke Uurtje’ op maandag van 18 tot 19 uur. Daarin kunnen lokale politieke partijen hen eigen radioprogramma maken, als een soort lokale ‘Zendtijd voor Politieke Partijen’. De VVD trapt maandag (5/9) af.

Programmering
Ook op maandag, van 20 tot 22 uur, volgt het muziekprogramma ‘Afslag Lochem’, gepresenteerd door Henk Hekkelman. Op dinsdagavond tussen 20 en 22 uur wordt ‘Oud & Nieuw(s)’ gepresenteerd door Ed Bontekoe en Henri Bruntink. Zij blikken terug op het nieuws van de afgelopen week en kijken vooruit naar komende nieuwsonderwerpen. Deze worden voorzien van achtergronden en commentaar. Daarnaast is muziek (oud en nieuw) een belangrijk ingrediënt.

Op woensdag tussen 19 en 21 uur  duikt Eef Smies in de rijke pophistorie in het programma ‘Terug in de Tijd’Op donderdag tussen 20 en 22 uur wordt ‘Pot-deur-mekare’ uitgezonden, een zoals de naam al doet vermoeden afwisselend programma, gepresenteerd door Lonneke Schravesande.

Politiek café op locatie
Iedere eerste zaterdag van de maand van 14 tot 16 uur wordt een ‘Politiek Café op locatie’ uitgezonden vanuit de diverse kernen van de gemeente. Daarbij is publiek welkom. Meediscussiëren via de interruptiemicrofoon is mogelijk.

Er zijn nog meer programma’s in ontwikkeling, waaronder een sportprogramma en een jongerenprogramma.

De zender heeft verder ‘De Razende Reporter’ beschikbaar voor iedereen die iets zinvols te melden heeft. Met wat geluk komt de reporter dan persoonlijk langs voor een reportage.

Info:
Website (ook voor beluisteren van de zender: www.radio573.nl
Facebook: www.facebook.com/radio573

Radio573 is te beluisteren via internet, TuneIn (app of website), of via de eigen Radio573-app in de Appstore (Apple) of in de Playstore (Android).

LochemsNieuws en Radio573 werken samen bij de nieuwsgaring in de gemeente.