Exit-poll Gelderland: FvD 7 zetels en coalitie verliest [blog gesloten]

0
Stembureau in basisschool De Rank (foto: Niek Hidding)

LOCHEM/ARNHEM – Forum voor Democratie komt als grote winnaar uit de bus bij de exit-poll voor de provincie Gelderland. De partij komt binnen met 7 zetels. De coalitie verliest, al blijven VVD en CDA met elk 8 zetels nog wel nipt groter dan FvD. GroenLinks verdubbelt in Gelderland en gaat van 3 naar 6 zetels.

Klik HIER voor de uitslagen per gemeente, zodra deze beschikbaar komen. Meer nieuws volgt donderdagochtend.

In de gemeente Lochem werd nog lang geteld:

In de exit-poll wordt rekening gehouden met een foutmarge van 1 zetel dus er kan nog het een en ander verschuiven. De opkomst in Gelderland was met 57% hoger dan 4 jaar geleden. Landelijk was de opkomst 54%.

Reactie Jan Markink

Jan Markink, de Borculose lijsttrekker voor de VVD zei in een eerste reactie dat hij de mensen van Forum voor Democratie nog niet kent en dus niet kan zeggen of de partij kan aanzitten bij de coalitie-onderhandelingen.
Dit bericht wordt vanaf nu regelmatig ge-update…

In Gelderland wordt Gedeputeerde Staten momenteel gevormd door VVD, CDA, D66 en PvdA. Van die 4 kreeg D66 de grootste klap. De partij gaat van 7 naar 4 zetels. De PvdA, VVD en CDA verliezen elk 1 zetel. Daarmee is er geen meerderheid meer. Provinciale Staten van Gelderland telt 55 zetels. De coalitie heeft er nu (in de exit-poll) 25 (-6).

Op de onderstaande foto’s van het tv-scherm zijn de cijfers van de exit-poll te zien.
De onderste foto toont de virtuele zetelverdeling in de Eerste Kamer, op basis van een landelijke exit-poll (bronnen: Ipsos/NOS)