FitArt Academie trapt zaterdag af met inspiratiecafé

0

LOCHEM – Veel Lochemers hebben al de brochure van de FitArt Academie op de deurmat gevonden. Daarin staat een keur aan activiteiten rond thema’s als kunst, geschiedenis, architectuur, schijven en muziek. Doel is om met name ouderen actief te houden en te behoeden voor eenzaamheid. Zaterdag is de aftrap tijdens een FitArt Café in Het Stadshuus.

De Stichting FitArt is al een aantal jaren actief en erop gericht om mensen een leven lang te laten leren en actief te zijn op het gebied van kunst, cultuur en bewegen. Het initiatief kwam van Tineke Posthumus en Anita Kunst. Bij de FitArt Academie is ook Gerthe Lamers nauw betrokken.

Lerende ouderen

De academie kwam er doordat FitArt signalen kreeg van de Stichting Welzijn Lochem (SWL) over een gebrek aan mogelijkheden voor ouderen die willen leren. Tineke Posthumus zegt: “AKKU verzorgt eenmalige lezingen voor ouderen en wij richting ons meer op cursussen of thema’s die we in series aanbieden. Dan zien deelnemers elkaar vaker. Ontmoeting en verdieping van de onderlinge contacten kan eenzaamheid bestrijden.” Deelname aan de activiteiten draagt verder bij aan vergroting van het zelfvertrouwen en zelfrespect.

Belangrijk bij FitArt is ook dat er geen belemmeringen zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Vervoer kan in overleg altijd worden geregeld. En voor excursies staat de speciale bus van SWL ter beschikking.

Toekomst

Veel ouderen zijn erg nieuwsgierig naar de toekomst die hun kinderen en kleinkinderen te wachten staat. Hoe ziet de toekomst van de zorg eruit? Zet het idee van ziekenhuizen zonder bedden zich door? Wat gaan robots en domotica voor ons betekenen? “En hoe wonen ouderen in de toekomst? Zijn sociale wijken of hofjes een oplossing?”, vraagt Gerthe Lamers zich af.

Reimar von Meding

Een deel van die laatste vraag wordt wellicht beantwoord tijdens een lezing van de Rotterdamse architect en stedenbouwkundige Reimar von Meding op maandag 16 maart. De lezing heeft als titel ‘Morgen wonen we ook nog’ en Von Meding heeft zich gespecialiseerd in sociale woningbouw van hoge kwaliteit en tegen lage kosten.

FitArt werkt verder al geruime tijd een film in de stijl van Het Klokhuis die in oktober de premiere moet beleven in de schouwburg. Centraal staan een aantal onderzoekende ouderen uit de gemeente waarvan de jongste 60 is en de oudste drie ouder dan 90.

Inspiratiecafé

Komende zaterdag (15 februari) wordt in Het Stadshuus een FitArt Café gehouden. Daar geven alle betrokken gastdocenten een voorproefje. De meesten zijn lijfelijk aanwezig en als dat niet mogelijk bleek, is een videoboodschap opgenomen. Dit inspiratiecafé duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Tijdens bijeenkomst – en daarna – is het ook mogelijk om ideeën voor een lezing of cursus aan te dragen bij de organisatie.

Inmiddels wordt al volop gewerkt aan een nieuw aanbod van de FitArt Academie voor na de zomer. Daarvoor wordt nog meer dan nu samenwerking gezocht met bedrijven en organisaties in de gemeente. Met het Filmhuis Lochem en Woodbrookers in Barchem wordt al overlegd voor nieuwe activiteiten.

Zomermaanden

Daarnaast kijken de organisatoren of er in de zomermaanden nog dingen kunnen worden georganiseerd. Juist dan is er vaak weinig te doen voor ouderen en slaat de eenzaamheid toe. Ook hiervoor wordt nog samenwerking gezocht met andere partijen.

De FitArt Academie is overigens niet uitsluitend gericht op ouderen. In feite is iedereen welkom. De ‘natuurlijke selectie’ vindt plaats doordat bijna alle activiteiten op werkdagen overdag worden gehouden.

Lid worden

Het is mogelijk om lid te worden van FitArt. Dit kost 25 euro per jaar en geeft kortingen of extraatjes op/bij activiteiten van de Akademie. De stichting FitArt ontvangt geen subsidie en is dus mede afhankelijk van leden, vrienden en donaties.

Meer informatie op de website van FitArt. De brochures van de FitArt Academie liggen op veel plaatsen in Lochem, waaronder Het Stadshuus, VVV, apotheek en schouwburg.