Erik Haverkort (VVD) beëdigd als lid Tweede Kamer

0
Erik Haverkort (foto: Pascale Drent)

EEFDE/DEN HAAG – Erik Haverkort uit Eefde is dinsdag (18/1) beëdigd als lid van de Tweede Kamer. Een dag eerder nam hij afscheid als raadslid van de gemeente Lochem. Het geduld van de VVD’er werd 10 maanden op de proef gesteld. De formatie duurde lang, maar nu is zeker dat hij aan de slag kan. “Met het hoofd in Den Haag en met het hart in de regio”, zegt hij zelf. Zijn kandidatuur werd gesteund door alle VVD-afdelingen in de Achterhoek.

Haverkort stond als nummer 40 op de lijst van zijn partij voor de verkiezingen van maart vorig jaar. De liberalen behaalden toen 34 zetels. Een aantal gekozen Kamerleden werden geroepen voor het ambt van minister of staatssecretaris en moeten dus worden vervangen. Naast premier Mark Rutte zijn dit Mark Harbers (minister van Verkeer en Waterstaat), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister van Veiligheid en Justitie), Dennis Wiersma (minister van Onderwijs) Aukje de Vries (staatssecretaris voor Toeslagen en Douane). Eerder verliet Tamara van Ark het politieke toneel om gezondheidsredenen.

Meegedraaid

Erik Haverkort verschijnt niet onbeslagen ten ijs. Hij zegt: “Ik had het genoegen om sinds maart vorig jaar te mogen meedraaien met de fractie. Ik woonde de fractievergaderingen bij als toeschouwer, al waren die grotendeels digitaal. Dat was erg leuk en leerzaam. Ik weet inmiddels redelijk hoe alles reilt en zeilt in Den Haag.”

Hij is erg tevreden over zijn portefeuille. Hij treedt toe tot de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur & Waterstaat met aandachtspunten milieu, fietsbeleid, KNMI. Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Planbureau voor de leefomgeving. En in de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid buigt hij zich over regionale knelpunten, regionale deals en dierenwelzijn.

Belangstelling

Hij zegt nu al te merken dat sommige dingen kunnen rekenen op veel maatschappelijke belangstelling. De eerste uitnodigingen zijn dan ook al binnen. “Als het gaat om dierenwelzijn kreeg ik een uitnodiging van Wildlands in Emmen. En ook met het fietsbeleid houden veel organisaties zich bezig. Ik word ook dat terrein al benaderd om in gesprek te gaan. Dat varieert van fietsveiligheid tot fietsnetwerken. Ik verheug me erop om het land in te gaan om met mensen te praten”, aldus Erik Haverkort.

Hij zat bijna 8 jaar in de gemeenteraad van Lochem, waarvan het grootste deel als fractievoorzitter. De VVD zat aanvankelijk in de oppositie, maar maakt sinds 2018 deel uit van de coalitie. Ik heb veel geleerd en ik ben trots op wat we net name de laatste vier jaar hebben bereikt.  In de lokale politiek is het belangrijk dat je naar het verhaal van inwoners luistert en hen de ruimte geeft als ze een goed punt hebben. Dan volgt de politiek vanzelf, al kost het soms wel even wat tijd en doorzettingsvermogen.” Haverkort zegt veel vertrouwen te hebben in de lokale ploeg van de VVD, met wethouder Eric-Jan de Haan als lijsttrekker en Ria Leliveld als fractievoorzitter.

Aanspreekbaar

Op de vraag of hij ook als kamerlid aanspreekbaar blijft voor inwoners uit de gemeente Lochem, luidt het antwoord: “Ik ben volksvertegenwoordiger. Vanaf nu niet meer voor de gemeente of de regio maar voor het hele land. Mijn roots liggen echter in de Achterhoek. De VVD-afdelingen daar steunden mijn kandidatuur en daar wil ik graag wat voor terug doen. Dus ja, ik ben aanspreekbaar. Het hoofd is voortaan in Den Haag, maar het hart ligt in de gemeente en de regio.”

Afscheid raad

Maandag nam Haverkort afscheid van de gemeenteraad van Lochem. Formeel is hij overigens nog even raadslid, want de Kieswet schrijft voor dat een raadslid pas definitief wordt vervangen als een opvolger de geloofsbrieven heeft ondertekend. Volgens de kandidatenlijst van de VVD is Nina Verweij uit Almen de eerste die door de burgemeester wordt gevraagd of ze de plek van Erik Haverkort wil innemen.

Erik Haverkort (rechts) tijdens de beëdiging als Kamerlid (screenshot NPO Politiek en Nieuws)