Ehzerwold Almen per direct corona-zorghotel

0
Het gebouw Berkelstede (rechts) is ingericht voor de opvang van corona-patiënten. Op de achtergrond het centrale gebouw van Hotel Landgoed Ehzerwold (Foto: LochemsNieuws)

ALMEN – Hotel Landgoed Ehzerwold bij Almen wordt per direct een zorghotel. Dat heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) dinsdag bekend gemaakt. In twee gebouwen op het terrein zijn de afgelopen dagen 115 hotelkamers ingericht om zieken op te vangen. In het ene gebouw worden mensen met een corona-besmetting opgenomen. In het andere komen mensen terecht die andere zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet meer door de thuiszorg kunnen worden geholpen.

Het zorghotel dient als buffer voor zorginstellingen. De verwijzingen zullen vooral door de huisartsen(posten) worden gedaan. Voor mensen die het ziekenhuis mogen verlaten maar nog niet naar huis kunnen, is het voormalige Juliana Ziekenhuis in Apeldoorn eveneens ingericht als zorghotel, met 76 bedden. Met meer locaties in de regio wordt al overlegd voor als blijkt dat er meer opvangplekken nodig zijn.

Palliatieve zorg

Verwacht wordt dat bij Ehzerwold ook mensen terecht komen die stervende zijn. Daarmee is rekening gehouden; er kan ook palliatieve zorg worden verleend. De verwachting is dat de eerste patiënten morgen naar Almen worden gebracht. In welke aantallen dit gaat gebeuren is niet te voorspellen.

Brandweerman Jan Hesselink van de VNOG heeft de leiding over de operatie en een draaiboek voor dit soort zaken bestaat niet. Hij krijgt steun gehad van medewerkers van Ehzerwold en van de vrijwillige brandweer van Almen. Een plaatselijke aannemer heeft in allerijl veel houten klossen gemaakt zodat de bedden nu op voor verpleegkundigen geschikte hoogte staan. Medewerkers van defensie zorgen voor de registratie van patiënten.

lees verder onder de foto…

Jan Hesselink van de VNOG heeft operationele leiding bij zorghotel Ehzerwold. (Foto: LochemsNieuws)

Personeel

Verder gaat er personeel van de GGD en de brandweer aan het werk, aangevuld met andere vrijwilligers. Voor de echte zorgtaken komt, zolang als het gaat, alleen gekwalificeerd personeel in aanmerking. Afgelopen zaterdag zijn mensen van de brandweer en andere vrijwilligers bijgeschoold door Saxion.

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve van Lochem vindt Ehzerwold een geschikte locatie voor een zorghotel. “We moeten er helaas van uitgaan dat hier de komende tijd mensen zullen sterven. Dan is dit een waardige en warme plek.”

Enorme uitdaging

Directeur Publieke Gezondheid van de GGD, Jacqueline Baardman, noemt het bemachtigen van voldoende van voldoende beschermende materialen voor Ehzerwold en de andere zorginstellingen in het werkgebied ‘een enorme uitdaging’. Daar wordt volgens haar hard aan gewerkt.

In het coronagebouw (Berkelstede) igaat een zeer strikt regime gelden. Zo mogen eten en materialen slechts aan één kant naar binnen en er aan de andere kant, veilig, weer uit. In het andere gebouw (IJsselstede) zijn de regels soepeler. Daar is zelfs een familiekamer ingericht en bezoek is daar toegestaan. Het terrein om Ehzerwold is met hekken afgezegd. Buiten de medewerkers mag daar voorlopig niemand meer naar binnen.

P.W. Janssen

Directeur Richard Ottenschot van het hotel wijst op het verleden van het hotel. Het was ooit een ziekenhuis onder de naam Huize P.W. Janssen. Die naam prijkt nog altijd op de voorgevel. Zijn personeel is voor een groot deel weer aan het werk. Het centrale gebouw van het hotel herbergt geen zieke mensen maar daar bevindt zich de keuken en ook de medewerkers kunnen daar terecht.

De bedden in de hotelkamers zijn op houten klossen geplaatst voor verpleegdoeleinden (foto: LochemsNieuws)