LOCHEM – Bij de zorginstellingen de Hoge Weide en Gudula in Lochem worden momenteel meerdere mensen met corona verpleegd. Het gaat om positief geteste gevallen en een aantal verdenkingen. Bij de Hoge Weide zijn vier bewoners positief getest. Bij Gudula worden geen cijfers genoemd, maar het zijn er in ieder geval minder dan vier.
Bestuurder Marcel Duvigneau van de Zorgcombinatie Marga Klompé, waar de Hoge Weide onder valt, zegt dat er maatregelen zijn getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo worden de betrokken bewoners geïsoleerd verpleegd en is gezorgd voor extra bescherming voor het personeel. Zij zijn onder meer voorzien van speciale schorten en gezichtsbescherming.
Tot nu toe is bij de Hoge Weide sprake van een relatief mild ziektebeeld. De patiënten zijn niet doodziek.
Onzekerheid
Op de vraag of er onder personeel en anders bewoners sprake is van onrust of angst, zegt Duvigneau: “Er is vooral sprake van enige onzekerheid. Daar hebben we veel aandacht voor. Mensen kunnen rekenen op professionele begeleiding als dat nodig is. We hebben een speciale vragenlijn geopend en er staat een team van psychologen en geestelijk verzorgers klaar voor wie behoefte heeft aan een gesprek of met vragen zit. Ook de arbodienst is op volle sterkte.”
Andere locaties
Bij het ‘t Talma in Laren is geen sprake van coronabesmettingen. Dat is wel het geval in enkele andere van de 14 locaties van Marga Klompé. Het gaat om een geval in een Aaltens verzorgingshuis en in Winterswijk wordt iemand die zelfstandig woont in een woon-zorgcomplex van de instelling thuis verpleegd.
Gudula
Bij Gudula in Lochem is eveneens sprake van een aantal positief geteste gevallen plus een aantal verdenkingen van corona. Dit wordt bevestigd door woordvoerder Giovanni Oddo van het corona-team van Zorggroep Sint Maarten. Ook bij Gudula is sprake van extra druk op het personeel. “Geïsoleerde verpleging is niet compleet nieuw voor onze mensen. Het komt wel vaker voor, bijvoorbeeld als MRSA-bacterie opduikt.” MRSA wordt ook wel de ‘ziekenhuisbacterie’ genoemd.
De coronapatiënten worden bij Gudula zoveel mogelijk verpleegd in hun eigen appartement. “We verplaatsen de mensen zo min mogelijk”, legt Oddo uit.
Sfeer
Hij omschrijft de sfeer, zeker gezien de omstandigheden, als opvallend goed. “Het personeel spreekt van een soort ouderwetse gezelligheid. Dat komt door de grote betrokkenheid, zowel intern als extern. Intern is sprake van een groot saamhorigheidsgevoel en de cliënten worden overspoeld met kaartjes en bloemen. En er wordt veel gezwaaid voor de ramen.”
Beeldbellen
Om het contact met familie en bekenden te onderhouden heeft Gudula gezorgd voor faciliteiten om mee te ‘beeldbellen’. Daar wordt veel gebruik van gemaakt in deze tijd waarin er geen bezoek wordt toegelaten. En ook bij de Zorggroep Sint Maarten is sprake van begeleiding door psychologen en geestelijke verzorgers voor zowel medewerkers en cliënten die dit nodig hebben.