Driebanders Bousema verliezen Gelderse derby

0

LOCHEM – In de derby tussen de beide Gelderse driebandenteams in de eredivisie verloor Bousema zondagmiddag van A1 Biljarts uit Apeldoorn. Halverwege stond het team van Ronny Hazewinkel met 31 punten nog op voorsprong. De Apeldoorners kwamen echter op 35 en trokken daarmee aan het langste eind.

Teleurgesteld
De beide captains speelden de beslissende wedstrijd tegen elkaar. Met Addy Wienk van A1 Biljarts als winnaar. ,,Als je halverwege op een 3­1 voorsprong staat moet je minimaal in staat zijn om er een remise uit te slepen, maar dat is ons vanmiddag niet gelukt”, aldus een zwaar teleurgestelde Hazewinkel. ,,Een nederlaag voor Wesley de Jaeger tegen Eddy Merckx hadden we ingecalculeerd maar dat ik niet in staat ben om in 68 beurten 40 caramboles te maken dat doet mij persoonlijk het meeste pijn. Een oorzaak is moeilijk aan te wijzen. Misschien hebben we verkeerde keuzes gemaakt, ik weet het niet.”

Tussenstand
Voor de 3­1 tussenstand waren Therese Klompenhouwer en Stefan Spilleman verantwoordelijk. De Wereldkampioene versloeg in 46 beurten Gerwin Valentijn met 40 tegen 32. Zij sloeg haar slag in het tweede deel van de partij toen zij van 22-­24 snel uitliep naar 35- ­25 in 42 beurten.

Koelbloedig
Op de andere tafel leek Martien van de Spoel de wedstrijd gelijk te trekken, maar de ruime voorsprong van 21-­34 na 36 beurten wist hij niet in veilige haven te loodsen. Hij finishte wel als eerste, maar in de nabeurt maakte Spilleman koelbloedig de resterende vier caramboles.

Merckx
In het tweede deel ging de partij tussen Wesley de Jaeger en zijn landgenoot Eddy Merckx aanvankelijk gelijk op, maar toen Merckx bij de stand 13­-9 in de achtste beurt een serie maakte van 5 caramboles gevolgd door 1, 6 en 2 caramboles was het verzet van De Jaeger gebroken en won Merckx de partij onbedreigd in 21 beurten met 28­-40.

Marathon
De beslissende partij tussen Hazewinkel en Wienk werd een echte marathonpartij met maar liefst 68 beurten. De Apeldoorner was constant de bovenliggende partij maar Hazewinkel had toch steeds de mogelijkheid om hem in het vizier te houden. De al genoemde nederlaag was niet onvermijdelijk, zeker omdat Wienk maar liefst 10 beurten nodig had voor zijn laatste carambole.

Ranking
Bousema staat nu op de een-na-laatste plaats in de ranking. Volgende week spelen de Lochemers opnieuw thuis tegen Team Eekhoorn uit het Brabantse Oosterhout.