Deskundige: ‘N348 Zutphen-Eefde zou 80km-weg moeten zijn’ [audioclip]

1
N348 tussen Eefde en Zutphen. Het gedeelte waar 50km als maximum geldt ligt iets zuidelijker op Zutphens grondgebied.

(dit nieuws is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
EEFDE/ZUTPHEN – Op de N348 van Eefde naar Zutphen geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Dat druist in tegen het ‘gevoel’ omdat de weg de uitstraling heeft van een 80-kilometer weg. Verkeersexpert Jabob de Vries liet er zijn licht over schijnen in een gesprek met LokaalGelderland.nl

[update] Er is kritiek op het kaartje bij dit bericht. Het was de bedoeling om het Lochemse deel van de N348 aan te geven. Het gedeelte waar 50km als maximum geldt ligt iets zuidelijker op Zutphens grondgebied. Excuses voor de verwarring.

Er wordt regelmatig te hard gereden op het wegvak. Daar maakt de politie regelmatig ‘gebruik’ van om de staatskas te spekken via snelheidscontroles. Omdat automobilisten het gevoel hebben op een 80km-weg te rijden, wordt het gaspedaal te diep ingetrapt.

Inrichting

,,k zie dat dit traject eigenlijk is ingericht als een 80-kilometerweg”, legt verkeersexpert Jacob de Vries uit. ,,In Nederland worden wegen in categorieën ingedeeld. Daarbij wordt vastgelegd hoe zo’n weg eruit komt te zien. De gedachten is dat er een verband is tussen de inrichting en het gedrag van de weggebruiker.”

Lees verder onder de audioclip waarin De Vries wordt ondervraagt door Jesse Sprikkelman van LokaalGelderland.nl…

De verkeersexpert gaat verder: ,,De inrichting lijkt niet in lijn met de maximum snelheid die wordt geëist. Het lijkt eruit te zien als een 80-kilometerweg maar je mag er maar 50 rijden. De weg mag dan wel binnen de bebouwde kom liggen, maar ook dan zou de snelheid wel tot 70 kilometer per uur worden verhoogd.”

Ongelukken

De Vries toont wel enig begrip voor het maximum van 50 kilometer per uur dat nu geldt. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd, waaonder ernstige. Maar toch…: ,,Als de maximumsnelheid niet strookt met de uitstraling van de weg, kan dit leiden tot onwenselijk gedrag. En dus tot extra onveiligheid. Eigenlijk zou de inrichting van de weg moeten veranderen als je 50 kilometer wilt handhaven. Maar dat is in deze situatie best lastig”, zo stelt De Vries.

1 REACTIE

  1. Dit klopt niet. Hier lopen 3 stukken weg door elkaar.
    Het stuk weg op de foto is nu een 80 km weg. Aan de zuidkant in Zutphen is het een 50 km weg.
    Aan de noordkant in Eefde wordt momenteel, dankzij samenwerking van @d66lochem en @d66gelderland, een proef gedaan om er 60 km weg van te maken.
    Van het voorjaar loopt de proef af. D66 Lochem is benieuwd naar de uitslag. Wij zullen blijven strijden voor een veilige ontsluitingsweg voor onze inwoners!

Comments are closed.