De schapen houden Eefde weer kort

0
De schapen houden Eefde ook dit jaar weer kort (foto: Circulus-Berkel)

EEFDE – Ze komen er weer aan. De schaapskudde die de gemeentelijke gazons en bermen in Eefde kort houden duiken weer op in het straatbeeld. De Poll Dorsetschapen van Herbert Nijkamp komt tussen april en oktober in actie op aangewezen locaties.

De schapen zorgen niet alleen voor een aardige aanblik maar doen ook nuttig werk. Ze maken het maaien met machines overbodig en verdelen op hun trektocht zaden, vruchten en plantdelen en zorgen zo voor een rijkere begroeiing. Er ontstaat meer ruimte voor kruiden en bloemen. De dieren komen bovendien op plekken die met een machine lastig te bereiken zijn.

Geslaagde proef

Vorig jaar waren de schapen ook al te vinden in Eefde. Circulus-Berkel onderzocht met de gemeente en inwoners of begrazing een goede ‘alternatieve’ maaimethode is. Dat bleek het geval zodat de dieren ook dit jaar aan de slag kunnen. Hun werkgebied is bovendien uitgebreid en beslaat nu in totaal 5,5 hectare grasgebied.

De schapen staan niet op een vaste locatie maar ‘trekken’ door het begrazingsgebied. De graaslocaties zijn aangegeven op deze kaaert:

Kaart met in groen de plekken waar de schapen grazen in Eefde (bron: Circulus-Berkel)