D66 Lochem sluit toekomstige fusie met Zutphen niet uit

0
(foto: pixabay.com)

LOCHEM – De fractie van D66 in de Lochemse gemeenteraad sluit een fusie tussen Lochem en Zutphen op termijn niet uit. Voordat het zo ver is pleit raadslid Gerrit Brummelman voor verdergaande samenwerking met Zutphen, waarbij hij zelfs de komst van Zutphense ambtenaren naar het Lochemse gemeentehuis niet uitsluit.

‘Gorxit’
Brummelman maakte zijn punt maandagavond tijdens de behandeling van de kadernota 2017. Tijdens zijn bijdrage aan dat debat leek hij aanvankelijk te zullen volstaan met een grapje over een ‘Gorxit’, waarmee de Eefdenaar wilde aangeven dat er nog altijd grote onvrede heerst onder inwoners van de voormalige gemeente Gorssel over de fusie (in 2005) met Lochem. Een referendum onder Gorsselnaren zou volgens hem wel eens negatief kunnen uitpakken. Hij is overigens niet voor zo’n volksraadpleging.

Toekomst
Toen hij later over zijn stellingname werd bevraagd door onder meer Marjan Beuke van de PvdA ging Brummelman echter een stapje verder. ,,Nu samengaan is een stap te ver maar voor de toekomst zou ik dat niet uit willen sluiten”, zo zei hij.

Verhuizen
,,We staan open voor gesprekken met Zutphen. We zijn voor het over de grenzen heen kijken”, zo klonk het. En als er in het kader van de samenwerking Zutphense afdelingen zouden kunnen verhuizen naar het Lochemse gemeentehuis vindt Brummelman dit bespreekbaar. ,,We moeten verder vooruitkijken en niet in ‘t verleden blijven hangen.”

Opmerkelijk
Het standpunt van D66 is opmerkelijk want krap een jaar geleden ging er een brief van Lochem naar de provincie Gelderland waarin kenbaar werd gemaakt dat Lochem niets ziet in een ambtelijke fusie met Zutphen. Aanleiding was een onderzoek naar gemeentelijke slagkracht. Daaruit bleek onder meer dat het ambtelijk apparaat van Zutphen het zwaar heeft. Op termijn zou die gemeente te klein zijn om alle voorzieningen overeind te houden.

Ambtelijke fusie
De onderzoekscommissie onder leiding oud-Eerste-Kamervoorzitter Fred de Graaf kwam met de suggestie voor een ambtelijke fusie met Lochem. De inmiddels afgezwaaide burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, noemde dat destijds ‘een interessante gedachte’. Dat was voor Lochem aanleiding om bij voorbaat te bedanken voor de ‘eer’.

Lochem en Zutphen werken overigens al samen op vele terreinen, waaronder werkgelegenheid, belastinginning en schuldhulpverlening.